wtorek, 29 października 2013

Orientalna zupa dyniowa z kluseczkami z polenty

Zupy z dyni gotuję często, aby nie znudzić się ich smakiem wciąż coś zmieniam w przepisach bazowych. Najbardziej lubię zupę z pieczonej dyni, batatów, cebuli i czosnku. Pieczenie sprawia, że warzywa są wyjątkowo pyszne, bo się lekko karmelizują.
Tym razem miałam pomysł na dodanie tej słodkiej zupie orientalnego charakteru. Zupa jest słodko-pikantna, a dodatkiem do niej są kluseczki z polenty.



Składniki na zupę:


  • 1 mała dynia hokkaido
  • 1 duży batat
  • 2 średnie białe cebule
  • 6 lub więcej ząbków czosnku
  • olej rzepakowy do smarowania warzyw
  • woda lub bulion warzywny (co kto lubi)
  • sól
  • pieprz czarny mielony – ok. ½ łyżeczki
  • przyprawa garam masala – 1 łyżka stołowa
  • mielona kolendra – 1-2 łyżeczki
  • mielona kozieradka – ½ łyżeczki
  • płatki chili – ½ łyżeczki
  • cynamon – ½ łyżeczki



Składniki na kluseczki:

  • 1 miarka kaszki kukurydzianej
  • 3 miarki wody
  • sól
  • ew. 2-3 szczypty ziół prowansalskich
  • łyżka masła (w wersji wegańskiej oliwa)
Przygotowanie zupy:
Dynię, bataty, i obraną cebulę przekroić na ćwiartki, czosnek obrać z łupin. Warzywa posmarować olejem i ułożyć blasze do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. ok. 200 stopni, do uzyskania miękkości dyni i batata.
Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika i wystudzić. Następnie obrać dynię i bataty ze skórki. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka. Wlać bulion lub wodę w takiej ilości, aby zakryć warzywa + minimum 2 szklanki. Jeśli używamy wody zamiast bulionu, trzeba mocno posolić. Gotować ok. ½ godziny, pod koniec gotowania dodać przyprawy i zostawić zupę do ostygnięcia. Ilość przypraw korzenych podałam orientacyjnie, jeśli ktoś nie jest przyzwyczajony do korzennych smaków, powinien dodać ich mniej i ewentualnie doprawić po miksowaniu.
Zmiksować zupę i ewentualnie dodać wody lub bulionu, jeśli będzie zbyt gęsta.



Przygotowanie kluseczek:
Zagotować wodę, posolić na tyle, aby woda była słona, dodać masło i zioła prowansalskie. Do wrzątku wsypać kaszkę i mieszać drewnianą łyżką. Kaszkę należy gotować na minimalnym ogniu i regularnie mieszać – bo inaczej czeka nas szorowanie przypalonego garnka. Polenta jest odpowiednio ugotowana, gdy mieszana masa odkleja się od garnka – trwa to ok. 15-20 minut.
Polentę można wyłożyć np. na bryfannę przelaną wcześniej wodą. Pozostawić do wystygnięcia, gdy stężej można kroić w kosteczkę.
Kluseczki z polenty formowałam za pomocą 2 łyżek i układałam do wystygnięcia na natłuszczonym talerzu.

Smacznego


Mój przepis dodaję do przepisów w ramach akcji ,,Dynia 2013"



                                

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz