czwartek, 7 listopada 2013

Bakłażan i papryka z pastą orzechową

Bakłażany z pastą orzechową, to klasyczne danie kuchni gruzińskiej. Podobny przepis znalazłam wśród dań kuchni armeńskiej. Przygotowując dzisiejsze danie korzystałam z przepisów obu kuchni, aby było sprawiedliwie nazwę je przystawką kuchni kaukaskiej.
Danie jest pracochłonne i tylko ciekawość nowych smaków motywowała mnie, żeby je dokończyć. Warto było się namęczyć, roladki mają wyjątkowy smak - grillowane warzywa z orzechowo-śmietankowym wnętrzem. 


Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 3 papryki (czerwona, żółta)
  • sól do bakłażanów
  • olej rzepakowy do bakłażanów
  • 1 szklanka orzechów orzechów włoskich
  • 200 g fety
  • kilka jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 1,5 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1,5 łyżeczki kozieradki mielonej
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
  • Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Plastry bakłażana posolić z obu stron i odłożyć na sito.
  • Po ½ godz. ułożyć bakłażany na ręczniku papierowym, aby zetrzeć gorzki sok.
  • Osuszone bakłażany grillować na posmarowanej olejem patelni grillowej. Obsmażać z obu stron, do miękkości.
  • Papryki naciąć przy szypułce, aby nie popękały w piekarniku. Nagrzać piekarnik do temp. 220 stopni, ułożyć papryki na blaszce do pieczenia, piec do miękkości.
  • Upieczone papryki przełożyć do miski i szczelnie zakryć ją folią spożywczą. Pozostawić do wystudzenia.
  • Paprykę obrać ze skórki, oczyścić z pestek, pokroić wzdłuż na ćwiartki.
Przygotowanie pasty z orzechów włoskich
  • Orzechy rozdrobnić w blenderze na drobną kaszkę.
  • Dodać kolendrę i kozieradkę.
  • Fetę rozgnieść widelcem, dodać orzechy z przyprawami. 
  • Do masy orzechowo-serowej dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Masa będzie zbyt gęsta, aby dobrze ją wymieszać, dlatego należy dodawać po łyżce jogurtu naturalnego i mieszać. 
  • Ważne jest, aby dodawać jogurt stopniowo do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Jeśli dodamy zbyt dużo jogurtu, pasta będzie wypływać z warzyw. Zwracam również uwagę, że do pasty nie dodaję soli, feta jest wystarczająco słona.
  • Dodać ocet jabłkowy, dokładnie wymieszać.
  • Wstawić pastę na ½ godziny do lodówki, aby stężała.
  • Schłodzoną pastę nakładać na plastry bakłażanów i zwijać je w ruloniki.
  • Identycznie postąpić z paprykami.
  • Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Podawać udekorowane kolendrą lub natką pietruszki, można skropić oliwą z oliwek.


Smacznego

2 komentarze:

  1. ta pasta orzechowa brzmi apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój trud się opłacił. Mogę przypuszczać, że są smaczne, ale widok przykuł moja uwagę. Fantastyczne i eleganckie danie. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń