poniedziałek, 16 grudnia 2013

Barszcz czerwony wigilijny

Barszcz czerwony gotuję przez cały rok, ale ten wigilijny smakuje wyjątkowo. Dodanie suszonych grzybów i wędzonych śliwek daje ten specjalny smak, który pamięta się jeszcze długo po Świętach.

Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 kg buraków
  • 1 litr kwasu z buraków
  • 2 cebule
  • 2 kwaśne jabłka (szara reneta)
  • 10 suszonych śliwek
  • 10 wędzonych śliwek
  • 10 kapelusz suszonych borowików
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sól

Przygotowanie:
  • Buraki w skórkach ugotować do miękkości.
  • Obrać buraki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Zagotować bulion i dodać buraki, cebule (pocięte na ćwiartki) śliwki, suszone grzyby, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie
  • Gotować ok. 1 godziny na bardzo małym ogniu. Po tym czasie wyłączyć grzanie pod garnkiem, dodać jabłka (ze skórką) pokrojone w plastry i pozostawić barszcz na godzinę, aby uzyskał ładny kolor.
  • Następnie dodać cukier i kwas z buraków i doprawić solą do smaku.
  • Podgrzać lekko barszcz przez 15 minut, nie dopuszczając do zagotowania.
  • Przed podaniem barszcz należy przecedzić.

Smacznego

Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013

1 komentarz: