niedziela, 15 grudnia 2013

Kwas z buraków

Kwas z buraków jest bazą do smacznych zup, takich jak barszcz ukraiński i barszcz wigilijny.
Kwas ten jest cennym źródłem witamin i minerałów, odkwasza organizm, oczyszcza krew, obniża poziom cholesterolu. Picie kwasu z buraków jest zalecane osobom cierpiącym na anemię. Wystarczy picie 1-2 szklanek dziennie kwasu z buraków przez 2 tygodnie, aby osiągnąć zauważalne zwiększenie ilości czerwonych krwinek.



Składniki:
  • 1 kg buraków
  • woda - lekko słona (1 płaska łyżka soli na 1 litr wody)
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 listków laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty lub 1/2 kromki chleba na zakwasie

Przygotowanie:
  • Umyć buraki pod bieżącą wodą, nie trzeba obierać ze skórki, pokroić na plasterki.
  • Przełożyć buraki do kamiennego garnka lub dużego słoika.
  • Układając buraki w naczyniu, dodawać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, kawałki czosnku i talarki cebuli.
  • Do buraków dodać osoloną wodę, tak by je przykryła.
  • Dodać sok z kiszonych ogórków.
  • Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Zakwas jest gotowy po ok. 1 tygodniu.
  • Gotowy zakwas, zlać do butelki, przechowywać w lodówce.
Po odlaniu kwasu, buraki można ponownie zalać osoloną wodą. Kwas ukisi się po 2-3 dniach, będzie nieco jaśniejszy niż ten pierwszy, ale równie pyszny.

Smacznego

Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz