piątek, 13 grudnia 2013

Makaron z dynią i serem pleśniowym

Makaron z dynią i serem pleśniowy jest potrawą pełną kontrastów smakowych. Słodycz dyni, została przełamana bardzo wyrazistym smakiem sera pleśniowego Danish Blue. Sera należy dodać w ilości symbolicznej, ponieważ mógłby zdominować całą potrawę.




Składniki:
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki sera pleśniowego Danish Blue
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki orzeszków pinii
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • liście bazylii
  • pappardelle - makaron jajeczny

Przygotowanie:
  • Cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć na oleju.
  • Dodać pokrojoną dynię (kostka, kulki), lekko posolić, dodać 1/3 filiżanki wody.
  • Dusić dynię ok.10-15 minut pod przykryciem, do miękkości.
  • Po odparowaniu wody dodać śmietankę, paprykę, zioła prowansalskie
  • Gotować ok 5 minut na małym ogniu, aby sos zredukował się do połowy.
  • Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii.
  • Ugotować makaron
  • Dodać makaron na patelnię z sosem i dynią, wymieszać.
  • Po wyłożeniu na talerz, posypać makaron pokuszonym serem pleśniowym, prażonymi piniolami, dodać bazylię.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz