piątek, 3 stycznia 2014

Gravlax - marynowany łosoś

Marynowany łosoś, danie rodem ze Skandynawii zachwyca prostotą wykonania i wykwintnym smakiem.
Mimo użycia dużej ilości soli, cukru, koperku, to najbardziej wyczuwalny jest smak skórki cytrynowej. Łosoś po marynowaniu, jest wyjątkowo delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Wystarczy kromka ciemnego chleba, kilka plastrów gravlax'a, skropionych sokiem z cytryny i uczta dla podniebienia - gotowa.




Składniki:
  • filet z łososia ze skórą (użyłam 70 dkg łososia) 
  • pęczek koperku
  • sól i cukier zmieszane w proporcjach 2 łyżki soli : 3 łyżki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:
  • Łososia oczyścić i usunąć ości. 
  • Zamrozić łososia na min 1 godzinę w zamrażalniku, to służy pozbyciu się z ryby, tego co może nam zaszkodzić, czyli bakterii i pasożytów.
  • Rozmrozić rybę i natrzeć filet z obu stron mieszanką soli, cukru i pieprzu. 
  • Następnie obsypać startą skórką z cytryny i posiekanym koperkiem.
  • Należy zużyć wszystkie składniki marynaty, choć może się wydawać, że jest ich za dużo (szczególnie soli i cukru).
  • Tak przygotowany filet owinąć w kilka warstw folii spożywczej, ułożyć na płasko w pojemniku i obciążyć z góry. Wstawić do lodówki na 3-5 dni. 
  • Uwaga: Jeśli gravlax ma powstać ekspresowo to można go podawać po 3 godzinach marynowania.
  • Wybierając pojemnik do przechowania ryby trzeba pamiętać, że z ryby zacznie wypływać płyn, więc nie powinien to być płaski talerz. Użyłam dwóch dużych pojemników do przechowywania żywności, w jednym umieściłam rybę w folii, a drugi postawiłam na rybie, uprzednio wypełniając go fasolą.
  • Po kilku dniach marynowania, usunąć z ryby folię i oczyścić ją z marynaty przy pomocy ręcznika papierowego.
  • Jeśli płat ryby jest gruby, to kroimy go po przekątnej do skóry, na cienkie plastry. Jeśli płat jest niezbyt gruby, trzeba zdjąć z niego skórę i kroić na plastry.
  • Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz