piątek, 28 lutego 2014

Congee - zupa ryżowa

Z informacjami o congee spotkałam się wielokrotnie, przeglądając książki o gotowaniu według pięciu przemian. Zupa ma wiele dobroczynnych właściwości, jest lekkostrawna, dostarcza wiele energii, wzmacnia ,,czi " i krew. Można ją podawać małym dzieciom i osobom chorym. Mimo wszystko perspektywa gotowania i jedzenia kleiku ryżowego nie wydawała mi się szczególnie pociągająca ;)
Dopiero po przeczytaniu wstępu do przepisu na congee, w książce ,,Kuchnia chińska według Goka Wana", zdecydowałam się ugotować tą zupę. Autor tak sympatycznie pisze o congee twierdząc, że wszyscy Chińczycy uwielbiają tą zupę i zaczynają nią śniadanie. Chyba miliony Chińczyków nie mogą się mylić?:)
Do ugotowanego congee dodałam jajko ,,w koszulce" i trochę sosu sojowego - było to pyszne śniadanie.
Aby podać zupę na śniadanie, trzeba ugotować ją dzień wcześniej, ponieważ wymaga gotowania ok. 1-2 godziny. Chińczycy gotują congee kilka godzin, jednak wystarczy 40 minut gotowania, aby zupa była odpowiednio ugotowana.



Składniki:
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 4-5 szklanek wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 -1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • jajko ,,w koszulce"
  • czerwona papryka, koperek - do dekoracji zupy

Przygotowanie:
  • Ryż dokładnie wypłukać na sitku. 
  • Ryż przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i dodać wodę i sól
  • Zupę doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do minimum. Mieszać od czasu do czasu i ewentualnie uzupełnić wodę, aby ryż się nie przypalał. Gotować 1-2 godziny. Im dłużej tym lepiej :)
  • Po przełożeniu do miski, dodać do zupy jajko, sos sojowy, paprykę i koperek.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz