środa, 26 lutego 2014

Róże karnawałowe (faworki)

Tuż przed tłustym czwartkiem, proponuję nieco inną odsłonę faworków . Oczywiście z tego ciasta można usmażyć faworki w tradycyjnym kształcie.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki spirytusu
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • konfitura z wiśni do dekoracji
  • cukier puder do posypania 
  • białko jajka do sklejania 
  • 1 kg smalcu do smażenia

Przygotowanie:
  • Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać sól, żółtka, spirytus, śmietanę.
  • Zagnieść ciasto i bardzo dokładnie je wyrobić. Następnie ubić ciasto wałkiem lub tłuczkiem do mięsa, do powstania na cieście pęcherzyków.
  • Rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek. Wykrawać z ciasta kółka o różnej wielkości. Każde kółko naciąć na brzegach. Mniejsze kółko posmarować od spodu białkiem, położyć na większym kółku i mocno docisnąć.
  • Róże smażyć na złoty kolor, na dobrze rozgrzanym smalcu. Następnie osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Po wystudzeniu, oprószyć róże cukrem pudrem i udekorować konfiturą.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz