sobota, 15 marca 2014

Zupa brokułowo-serowa z popcornem

Zupa brokułowo-serowa ma delikatny śmietankowo-warzywny smak. Trudno zorientować się, że jej głównym składnikiem jest nielubiany przez wiele dzieci - brokuł. Warzywne zupy krem z dodatkiem żółtego sera lub serka topionego, to dobry pomysł na przemycenie warzyw do menu małych niejadków.
Mój syn jada szkolne obiady i stwierdził, że wiele dzieci nie lubi i nie je zup. Wyjątkiem była zupa podana z popcornem - jadły ją wszystkie dzieci;) 
Do zupy dodałam pyszny, domowy popcorn uprażony z niewielką ilością klarowanego masła. Nie polecam gotowego popcornu kupionego w sklepie, jest mało chrupki, tłusty i bardzo słony.


Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 marchew
  • 4 płaskie łyżki tartego sera grana padano lub 4 rożki śmietankowego serka topionego
  • 1,5 litra bulionu drobiowego (niezbyt słonego)
  • 2-3 łyżki śmietanki do zupy (30%)
  • popcorn 


Przygotowanie:
  • Zagotować bulion i dodać bardzo drobno pokrojoną marchew. Z brokuła odkroić łodygę, ja nie używam tej części brokuła, ale można ją drobno pokroić i dodać do zupy. Pozostałą część brokuła pokroić na małe różyczki i dodać do garnka.
  • Zupę gotować do czasu, aż składniki będą miękkie.
  • Następnie dodać tarty ser i śmietankę, gotować jeszcze kilka minut do rozpuszczenia sera.
  • Po przestudzeniu zmiksować zupę. Jeśli będzie potrzeba doprawić solą.
  • Popcorn - uprażyć ziarna kukurydzy (suszone ziarna na popcorn) w garnku z dodatkiem klarowanego masła lub oleju rzepakowego.


Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz