czwartek, 20 marca 2014

Żurek staropolski

Żurek staropolski dzięki dodatkowi kwasu z ogórków kiszonych jest nieco inny niż typowy żurek. Połączenie kwasu z ogórków i zakwasu żytniego daje ciekawy efekt, wzajemnego przenikania i uzupełniania smaków. Jeśli nie ugotujecie tego żuru na Święta, spróbujcie w dzień powszedni - jest pyszny.

Składniki:

  • 30 dkg białej kiełbasy
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 1 szklanka zakwasu żytniego (przepis tutaj)
  • 1 szklanka kwasu z kiszonych ogórków
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 mała cebula
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • sól, pieprz czarny do smaku


Przygotowanie:

  • Zagotować bulion, dodać białą kiełbasę (całą). Ugotować kiełbasę na wolnym ogniu i wyjąć z garnka.
  • Następnie dodać do bulionu, zakwas żytni, kwas z ogórków, liście laurowe, ziele angielskie i rozkrojony na pół czosnek i cebulę.
  • Gotować 15 minut na wolnym ogniu.
  • Do filiżanki wlać łyżkę wazową zupy i dodać śmietanę, dokładnie zmieszać i dodać do zupy.
  • Pod koniec gotowania przyprawić żur kolendrą, majerankiem, solą i pieprzem, wyłączyć gaz i pozostawić jeszcze kilka minut w garnku przykrytym pokrywką, aby przyprawy ,,zaparzyły się" i oddały smak i aromat.
  • Żurek podać z pokrojoną w plastry, białą kiełbasą.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz