piątek, 9 maja 2014

Tzatziki - sos jogurtowy z ogórkiem

Sos tzatziki kojarzony jest jako dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Zrobiony z bardzo gęstego jogurtu z dodatkiem chrupiącego ogórka i czosnku smakuje przepysznie.
Jeśli sos będzie podawany na imprezie grillowej i będzie stał na stole kilka godzin, ogórek może puścić soki i rozwodnić sos. Aby tak się nie stało, należy ogórek zetrzeć na tarce, posolić i dokładnie odcisnąć na sicie. Ogórek nie będzie już chrupki, ale dzięki temu sos będzie gęsty.
Najpyszniejszy sos tzatziki jadłam w Grecji, był podawany jako przystawka z chrupiącą bagietką. Bardzo lubię sos tzatziki polany oliwą, posypany zieleniną, jako dodatek do pieczonej cukinii i papryki. 


Składniki:
  • opakowanie jogurtu bałkańskiego (ok. 350 g) lub greckiego 
  • 1 średni ogórek sałatkowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • ew. 1-2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól
do przybrania
oliwa, czarne oliwki, koperek

Przygotowanie:
  • Ogórek przeciąć na pół, przy pomocy łyżeczki usunąć nasiona.
  • Ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  • Przełożyć na sito i posolić. Po kilku minutach starty ogórek puści sok, następnie odcisnąć ogórek na sicie (jeśli sos będzie zjadany zaraz po przygotowaniu ten etap przygotowań można pominąć).
  • Czosnek pokroić w bardzo drobną kosteczkę. 
  • Połączyć składniki sosu i schładzać w lodówce ok. 1/2 godziny.
  • Sos podawać udekorowany oliwkami, koperkiemi i skropiony oliwą.


Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz