środa, 25 czerwca 2014

Chleb żytnio-pszenny z gruszką

Potrzeba matką wynalazków, w koszyku z owocami dojrzewają gruszki, a chętnych do konsumpcji brak. Zaczęłam się zastanawiać jak zagospodarować te mocno dojrzałe owoce. Przypomniałam sobie o chlebie z gruszką, o którym czytałam na blogu Leśny Zakątek. Od jego autorki sporo dowiedziałam się o pieczeniu chleba. 
Chleb udał się znakomicie, ma chrupiącą skórkę i delikatny środek. Niewielka ilość zakwasu sprawia, że chleb nie jest kwaśny w smaku. Dodatek gruszki nie ma wpływu na smak chleba, przyspiesza fermentację zaczynu i dodaje wilgoci chlebowi.






Składniki zaczynu:
  • 45 g zakwasu z mąki żytniej razowej
  • 100 g mąki żytniej typu 720
  • 100 g lekko ciepłej wody
  • 150 g startej na tarce, dojrzałej gruszki (ze skórką)

Składniki ciasta właściwego:
  • 395 g zaczynu
  • 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g maki żytniej typu 720
  • 85 g startej na tarce, dojrzałej gruszki
  • 130 g letniej wody
  • 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki soli
Przygotowanie zaczynu:
W misce wymieszać składniki zaczynu. Miskę nakryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.

Przygotowanie ciasta właściwego:
  • Wodę, ocet jabłkowy i sól wymieszać dokładnie.
  • Obie mąki dokładnie wymieszać i przesiać przez sito.
  • Gruszkę zetrzeć na tarce i dodać do zaczynu.
  • Wodę i mąkę dodawać stopniowo do zaczynu.
  • Ciasto mieszać przez kilka minut do uzyskania jednolitej masy.
  • Formę na chleb (26x12 cm) posmarować olejem i posypać otrębami.
  • Przełożyć ciasto do foremki przy pomocy łyżki. Wygładzić powierzchnię ciasta przy pomocy łyżki zwilżonej w wodzie. 
  • Wierzch ciasta posypać mąką razową lub otrębami.
  • Blaszkę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Po ok. 2 godzinach ciasto powinno lekko wyrosnąć, tak aby wypełniało blaszkę po brzegi.
  • Nagrzać piekarnik do 230 stopni.
  • Przed włożeniem ciasta do piekarnika, powierzchnię ciasta spryskać wodą oraz spryskać wnętrze piekarnika (robię to przy pomocy spryskiwacza do kwiatów).
  • Piec chleb w 230 stopniach przez 15 minut. 
  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 35 minut.
  • Po zakończeniu pieczenia wyjąć chleb z foremki, zawinąć w lekko wilgotną ściereczkę (moczę ściereczkę w wodzie i mocno odciskam, aby była lekko wilgotna) i pozostawić na kratce do studzenia ciasta do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego


Jeśli lubisz chleb na zakwasie, zobacz również:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz