wtorek, 22 lipca 2014

Sałatka z ogórków na zimę

Przepyszne przetwory na zimę są specjalnością moich rodziców. Tradycja rodzinna nie ginie, skrzętnie spisuję te przepisy i staram się dorównać kunsztowi rodzicieli;) Sałatka z ogórków należy do ulubionych przetworów mojej rodziny. Jest po prostu przepyszna, lekko słodka i niezbyt kwaśna, dzięki temu smakuje dzieciom. Jadamy ją jako dodatek do dań obiadowych i kanapek.
Zajrzyj równiez do mojego przepisu na sałatkę z cukinii i papryki w dwóch wersjach (łagodna i pikantna), do jej zrobienia zaczerpnęłam pomysł z przepisu na sałatkę z ogórków.






Składniki:
  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 0,5 kg marchwi
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki octu spirytusowego (10%)
  • 1,5-2 płaskie łyżki soli
  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • ziele angielskie, liście selera, koperku - do ułożenia na dnie słoików
Przygotowanie:
  • Ogórki obrać ze skóry i pokroić na plastry.
  • Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Cebule obrać, pokroić w piórka lub półplasterki.
  • Tak przygotowane warzywa wymieszać z solą, cukrem, octem i olejem.
  • Składniki sałatki przełożyć do garnka i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować sałatkę ok. 15 min. na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania można skrócić, jeśli ogórki będą już miękkie. Najważniejsze, aby składniki sałatki zmiękły podczas gotowania, ale nie rozgotowały się - powinny być al dente.
  • Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 1-2 liście selera, małą gałązkę koperku, 3 ziarenka ziela angielskiego. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika  ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty.
  • Słoiki pasteryzować w garnku z gorącą wodą (ale nie gotującą się). Pasteryzację prowadzić do momentu gdy wieczka słoików uwypuklą się. Następnie wyjąć słoiki z garnka, dokręcić silnie wieczka, ustawić do wystygnięcia do góry dnem.
Smacznego

Jeśli szukasz przepisów na przetwory zobacz również:
marynowane grzyby słodko-kwaśne
konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki
rydze po cygańsku
ogórki curry
polskie kapary - marynowane owoce nasturcji
chutney z czerwonej cebuli
chutney śliwkowy z imbirem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz