wtorek, 26 sierpnia 2014

Sałatka pomidorowa z tuńczykiem

Sezon na pomidory w pełni. Na straganach jest duży ich wybór: czerwone, różowe, zielone, czerwono-brązowe, żółte, pomarańczowe, w różnych kształtach i rozmiarach. Wow! Ta różnorodność ma również wpływ na smak pomidorów. 
Przygotowałam sałatkę z czerwonych i żółtych podłużnych pomidorów i małych zielonych pomidorków i dużych czerwono-brązowych. Użyłam również bazylii tajskiej, która ma przyjemny, anyżkowy smak. 
O smaku i charakterze sałatki decyduje dressing. W zależności od ilości użytych składników może być mniej lub bardziej ostry, słony lub kwaśny.
Jeśli lubicie pikantne potrawy dodajcie więcej czosnku i sosu habanero/tabasco. Egzotyczny charakter sałatce nadaje sos rybny i olej sezamowy i ich ilość będzie miała również wpływ na smak sałatki.
Proporcje składników dressingu tak dobrałam, aby był on zrównoważony i żaden smak nie dominował.





Składniki:
  • kilka pomidorów (najlepiej gruntowych, w różnych kolorach)
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • świeże liście bazylii tajskiej lub innej ulubionej zieleniny (bazylia, kolendra, natka pietruszki, tymianek)
Dressing:
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych lub nerkowców (bez soli)
  • 1,5 łyżeczki sosu rybnego (można zastąpić sosem sojowym)
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 mała dymka ze szczypiorkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy dużej cytryny
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka kropli (6-8) sosu habanero lub sosu tabasco
Przygotowanie:
  • Tuńczyka odcedzić z zalewy na sicie.
  • Pomidory umyć i pokroić na plastry lub w ósemki
  • Orzechy i czosnek drobno posiekać za pomocą ostrego noża. Dymkę również drobno pokroić.
  • Wszystkie składniki dressingu przełożyć do niewielkiego słoiczka, szczelnie go zakręcić i dokładnie wymieszać.
  • Pokrojone pomidory ułożyć w misce, dodać rozdrobnionego tuńczyka i polać dressingiem.
  • Udekorować sałatkę liśćmi bazylii.

Smacznego

Zobacz również inne przepisy na sałatki warzywne:
Sałatka z komosy ryżowej, pieczonej dyni i fety
Sałatka z młodych ziemniaków i bobu
Sałatka z pieczonych buraków
Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym
Sałatka z fenkułem i orzechami
Sałatka słoikowa
Tradycyjna sałatka jarzynowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz