sobota, 18 października 2014

Kasza jaglana z pieczonymi warzywami

Kasza jaglana z pieczonymi warzywami, to świetna propozycja na obiad lub kolację. Danie jest lekkie, a jednocześnie sycące. Do pieczonych warzyw używam różnych przypraw, ale można użyć tylko soli i pieprzu i też będzie smacznie. Jednak zachęcam do posypania marchewki cynamonem, pietruszki kolendrom, bardzo przyjemnie jest odkrywać podczas jedzenia, każdy z tych smaków.
Jeśli po obiedzie zostanie trochę kaszy i warzyw, z przyjemnością zabieram je na drugie śniadanie do pracy.





Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • kawałek dyni Hokkaido (ok. 20 dkg)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 biała lub żółta papryka
  • 1 mała cebula
  • olej rzepakowy
  • do smaku: kumin, kolendra, cynamon, wędzona papryka, sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • ewentualnie: zielone oliwki, korniszony, kapary 

Przygotowanie:
  • Kaszę zagotować z 3 szklankami lekko posolonej wody. Gdy kasza zacznie się gotować, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 10 minut. Następnie wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką i pozostawić na 20 minut.
  • Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić na plastry a następnie na słupki. Marchewkę oprószyć cynamonem. Pietruszkę posypać kolendrą.
  • Dynię obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić trochę grubiej niż marchewkę (dynia szybciej się piecze niż marchew).
  • Cebulę obrać i pokroić cienkie plastry. Z papryki usunąć nasiona i pokroić w plastry.
  • Ułożyć warzywa w naczyniu do pieczenia, skropić olejem, posypać kuminem, wędzona papryką, pieprzem.
  • Piec warzywa do miękkości, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Trudno określić czas pieczenia, zależy jak grubo pokrojone są warzywa. Przed zakończeniem pieczenia trzeba sprawdzić widelcem, czy warzywa są miękkie.
  • Uwaga! W naczyniu do pieczenia ułożyć cienką warstwę warzyw, aby się ładnie i szybko upiekły. Gdy warzyw będzie w naczyniu zbyt dużo, będą się dusiły w sosie własnym, nie upieką się.
  • Upieczone warzywa posolić, podać z gorącą kaszą jaglaną, posypane natką pietruszki. 
  • Słodycz warzyw można przełamać dodając oliwki lub inny kwaśny dodatek jaki lubicie.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz