środa, 19 listopada 2014

Sos barbecue (sos BBQ)

Na sos barbecue nie ma jednego konkretnego przepisu. W różnych regionach świata powstają różne odmiany sosu BBQ. Sos ma konsystencję od rzadkiej do bardzo gęstej. Rzadkie i ostre odmiany sosu nadają się do marynowania mięs przeznaczonych do grillowania lub pieczenia. Gęsty sos jest doskonałym dodatkiem do hamburgerów, potraw z grilla , kanapek, makaronów.  
Bazą sosu są pomidory, a pozostałe składniki różnią się zależnie od kraju, a nawet regionu. Wersji sosu BBQ jest tyle, ilu gotujących go kucharzy. Niektórzy skrupulatnie ukrywają skład swoje wyjątkowej receptury, przekazując ja dopiero na łożu śmierci;)
Przygotowany przeze mnie sos barbecue jest słodko-kwaśny lekko pikantny, gęsty i ma cudowny aromat wędzonki;)





Składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebulki szalotki
  • 1 puszka pomidorów bez skórek
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka ostrej musztardy (u mnie musztarda rosyjska)
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki octu jabłkowego (lub czerwonego octu winnego)
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej soli
  • 1,5 łyżki wędzonej papryki
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • ewentualnie 1/3 łyżeczki chili w proszku (pieprzu cayenne) lub kilka kropli sosu habanero
  • 50 ml whiskey Jim Beam
Przygotowanie:
  • Szalotki i czosnek posiekać bardzo drobno i podsmażyć je na oleju.
  • Następnie dodać pomidory, gotować na bardzo wolnym ogniu, aż pomidory, szalotki i czosnek rozgotują się tworząc gęsty sos. Jeśli sos nie będzie zawierał nierozgotowane warzywa, zmiksować go ręcznym blenderem. 
  • Do sosu pomidorowego dodać wszystkie pozostałe składniki sosu barbecue. Gotować sos jeszcze 20-30 minut na bardzo wolnym ogniu, aż będzie gęsty jak ketchup. Sos należy często mieszać drewnianą łyżką, aby nie przywierał do garnka.

Smacznego

1 komentarz: