poniedziałek, 22 grudnia 2014

Pasztet rybny

Pasztet rybny, nasz ulubiony, piekę na każde Święta. Delikatny w smaku, nie pachnie zbyt mocno rybą. Pasztet podaję z pieczywem i dodatkiem sosu chrzanowego lub cytryny. Kawałki pasztetu można zalać galaretą, powstanie pyszna przystawka a la ryba faszerowana.



Składniki:
  • 1,5 kg ryby morskiej (mintaj, dorsz)
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1/4 bulwy selera
  • 1 duża cebula
  • 100 g masła
  • 2 jajka eko
  • 3/4 szklanki płatków jaglanych lub bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • wywar do parzenia ryby: 6 szklanek wody, 1 mała cebula, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 2 łyżki soku z cytryny, kilka gałązek koperku, sól do smaku
Przygotowanie:
  • Składniki na wywar zagotować i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, a następnie posolić do smaku. 
  • Przecedzić wywar przez sito, czysty wywar wlać do garnka, zmniejszyć gaz do minimum. 
  • W garnku z gorącym wywarem układać po kilka kawałków ryby. Jeśli używacie mrożonych płatów, należy je przed parzeniem rozmrozić.
  • Ryba nie powinna się gotować tylko parzyć ok. 8-10 minut.
  • Za pomocą łyżki cedzakowej wykładać rybę na sito, do odsączenia i wystudzenia.
  • Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni z masłem, przyprawić solą i pieprzem. 
  • Wystudzoną rybę i warzywa, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
  • Do zmielonych produktów dodać jajka i płatki jaglane.
  • Masę pasztetową dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
  • Foremki do pieczenia (użyłam 2 aluminiowych foremek o wymiarach 10x24 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
  • Masę pasztetową przełożyć do foremek, wierzch pasztetu wygładzić, posmarować olejem i posypać ziarenkami kolorowego pieprzu.
  • Pasztet piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni, aż jego wierzch się lekko zrumieni.
  • Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić pasztet w foremce, aż wystygnie.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz