niedziela, 21 grudnia 2014

Wigilijna kapusta z grochem

Gdy byłam dzieckiem kapusta z grochem była moją ulubioną potrawą wigilijną. Najlepsza gotowała babcia Józia i po niej już nikomu nie udało się zaczarować mnie smakiem tej potrawy. Teraz po kilkudziesięciu latach spróbowałam odtworzyć ulubiony smak z dzieciństwa. 
Kapusta z grochem jest lekko kwaśna, z wyczuwalnym smakiem grochu, gęsta i rozpływająca się w ustach.
Podaje się ją na na ciepło, posypaną majerankiem lub słodką papryką wraz z pieczywem.




Składniki:
  • 30 dkg kapusty kiszonej
  • 30 dkg białej kapusty
  • 1 szklanka grochu łuskanego (w połówkach)
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka oleju do smażenia cebuli
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie:

  • Groch zalać wodą i moczyć kilka godzin, najlepiej całą noc.
  • Odlać wodę z namaczania, gotować groch w niewielkiej ilości świeżej wody. Groch gotować na wolnym ogniu, sukcesywnie uzupełniając wodę, która odparowała z garnka. Podczas gotowania grochu nie nakrywam garnka pokrywką (groch łatwo kipi), stąd potrzeba uzupełniania wody.  
  • Gdy groch będzie miękki (ale nie bardzo miękki) dodać łyżeczkę soli tzn tyle, aby woda była lekko słona.
  • Kapustę kiszoną mocno odcisnąć na sicie, aby pozbyć się nadmiaru soku. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna, przepłukać ją kilkoma szklankami zimnej wody i ponownie odcisnąć. Następnie pokroić drobno na desce.
  • Białą kapustę poszatkować jak najcieniej. 
  • Obie kapusty przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać liście laurowe i kminek oraz wodę w ilości takiej, żeby minimalnie zakryła kapustę. 
  • Kapustę gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, uzupełniając wodę jeśli odparuje (wody dolewać tylko do poziomu kapusty).
  • Ziemniaki obrać, drobno pokroić, ugotować w małej ilości osolonej wody. Gdy będę miękkie, odcedzić i ugnieść tłuczkiem na gładką masę.
  • Gdy kapusta i groch będą bardzo miękkie, w jednym garnku połączyć kapustę,  ugniecione ziemniaki i groch. Gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem.
  • Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju i lekko posolić, a następnie dodać do garnka z pozostałymi składnikami potrawy.
  • Kapustę z grochem gotować jeszcze ok. 30 minut, na wolnym ogniu pod przykryciem często mieszając. Wszystkie składniki potrawy powinny dokładnie się połączyć, a groch w większości rozpaść, tworząc potrawę o konsystencji gęstego puree.
  • Po zakończeniu gotowania przyprawić solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. 
  • Lepiej przyprawiać potrawę, gdy będzie lekko ciepła ale nie gorąca, ponieważ można dodać zbyt dużo przypraw, zwłaszcza soli.
  • Kapusta z grochem najlepiej smakuje dzień po ugotowaniu, gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą.


Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz