wtorek, 21 kwietnia 2015

Zawijane bułeczki ze szpinakiem

Zawijane bułeczki szpinakowe upiekłam uczestnicząc w Kwietniowej Piekarni Amber. Bułeczki nie są trudne w przygotowaniu, a efekt pieczenia bardzo ciekawy, jak widać na zdjęciach;)






Składniki:

  • 450 g mąki typ 650 (lub 550) + 100 g + do podsypania
  • 5 g suszonych drożdży instant
  • 320 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
Szpinak do zielonej części bułeczek

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki śmietanki kremówki (w oryginalnym przepisie 4-5 łyżek)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pokrojony czosnek, a następnie dodać umyty i osuszony szpinak. Po kilku minutach dodać śmietankę, miód, gałkę muszkatałową i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Wymieszać i pozostawić na patelni jeszcze 5 minut. Po usmażeniu pozostawić szpinak do wystudzenia, a następnie zmiksować na gładką masę.

Ciasto na bułeczki

  • Mąkę (450 g) połączyć z drożdżami i solą. Następnie dodać letnią wodę i wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne. 
  • Podzielić ciasto na dwie równe części. Jedną część ciasta przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 h do wyrośnięcia.
  • Do drugiej części ciasta dodać zmiksowany szpinak i 100 g mąki.
  • Ciasto wraz ze szpinakiem należy wyrabiać przez kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zielone ciasto przełożyć do drugiej miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 h do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte białe ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt o grubości 0,5 cm.
  • Zielone ciasto rozwałkować na prostokąt o ok. 1-2 cm krótszy niż białe ciasto. Zielony prostokąt z ciasta ułożyć na białym i zwinąć jak roladę.
  • Zrolowane ciasto pokroić na 8 równych części (8 bułeczek). 
  • Bułeczki włożyć do posmarowanych oliwą foremek na muffiny. Przykryć ściereczką i zostawić na 1 h do wyrośnięcia.
  • Bułeczki posmarować olejem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec bułeczki przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 10-15 minut, aż bułeczki będą lekko rumiane. 
  • Bułeczki studzić na kratce.

10 komentarzy:

  1. Udały Ci się wspaniale!
    Podziwiam.
    Dziękuję, że dołączyłaś do naszej Piekarni.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa, bardzo się starałam, bo to premierowy występ z tak szacownym gronie;)

      Usuń
  2. Jaki kolor,apetyczne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie upieczone! Dziękuję za wspólne kwietniowe chwile!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie zakręcone!:)
    Mam nadzieję, że spotkamy się w majowej Piekarni.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak cudnie rumiane:-) Miło, ze dołączyłaś do naszej wirtualnej piekarni. Dzięki za wspólny wypiek:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szanowne Koleżanki Piekareczki, dołączyłam do Piekarni ponieważ pieczywo to moja słabsza strona;) Od lat piekę chleb, ale tylko staropolski i żytni na zakwasie. Poprzednie Wasze wyzwania piekarskie były moim zdaniem naprawdę trudne. I mam nadzieję, że w majowej Piekarni nie będzie wypieku, który dokładnie wykaże mój kompletny brak zdolności piekarskich. Postaram się, żeby mi się upiekło;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj Renato :) Jak miło, że dołączyłaś do wspólnego pieczenia :) Twoje bułeczki wyglądają idealnie, równiutkie i pięknie zielone. Miło mi było spotkać Cię w kwietniowej piekarni, pozdrawiam serdecznie i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bułeczki nie wyglądają na Twoją "słabszą stronę". Są piękne, bardzo zielone i apetyczne, doskonałe. Dziękuję za wspólny w Kwietniowej Piekarni i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie zakręcone, dobra robota! :)
    Pozdrawiam serdecznie,
    Tosia ze Smakowitego Chleba.

    OdpowiedzUsuń