piątek, 8 maja 2015

Bakłażan z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami, w sosie pomidorowym

Tak przygotowanego bakłażana lubi cała rodzina. Potrawa nie jest pracochłonna, więc często przygotowuję ją na obiad, gdy nie mam czasu na długie gotowanie. 
Zamiast sera pleśniowego można użyć mozzarelli, nie polecam zamiany suszonych pomidorów na świeże, bo są za mało wyraziste w smaku. Jeśli nie mam passaty pomidorowej, sos przygotowuję z pomidorów z puszki, które miksuję. Smak sosu można wzbogacić dodając szczyptę chili w proszku lub pokrojony ząbek czosnku.
Bakłażana w sosie pomidorowym podaję z ryżem, kuskusem, makaronem penne lub bagietką. Podany na ciepło może być daniem na obiad lub kolację, na zimno doskonale nadaje się na imprezy na szwedzki stół.




Przed duszeniem

Gotowa potrawa
Bakłażan podany z ryżem i świeżą bazylią

Składniki:
  • 1 średni bakłażan
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie z oleju (użyłam po 1 połówce pomidora na 1 plaster bakłażana)
  • kilka plastrów sera pleśniowego (użyłam Blue Stilton)
  • sól do posypania bakłażana

Sos:
  • 200 g (ok. 3/4 szkl.) passaty pomidorowej 
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki mielonej papryki (najlepiej wędzonej)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu


Przygotowanie:
  • Bakłażana pokroić na 2 cm plastry, każdy plaster oprószyć solą i ułożyć na sicie. Po kilku minutach z plastrów bakłażana zacznie wypływać gorzki sok.
  • Po ok. 15 minutach przełożyć plastry bakłażana na arkusz papierowego ręcznika i przykryć drugim arkuszem ręcznika, mocno przycisnąć dłonią, aby usunąć jak najwięcej gorzkiego soku i sól.
  • Po osuszeniu na każdym plastrze bakłażana ułożyć pokrojonego suszonego pomidora (odsączonego z zalewy) i cienki plaster sera pleśniowego.
  • Bakłażana przełożyć na dużą patelnię z grubym dnem.
  • Następnie wymieszać składniki sosu pomidorowego, przelać na patelnię taką ilość sosu, aby plastry bakłażana były zakryte do 3/4 wysokości, podgrzać na średnim ogniu.
  • Patelnię przykryć pokrywką, po zagotowaniu sosu, zmniejszyć gaz i dusić bakłażana ok. 20 minut.
  • Jeśli bakłażan nie jest jeszcze miękki, a sos pomidorowy mocno się zredukował, trzeba dodać trochę wody. Sos pomidorowy gotowany na dużej patelni, szybko się zagęszcza i redukuje, dlatego trzeba go obserwować i w razie potrzeby dolać wodę.
  • Gdy bakłażan jest miękki, a ser roztopiony, należy patelnię zdjąć z ognia.
Smacznego 

1 komentarz: