wtorek, 19 maja 2015

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną ma charrrrakter, a nawet charakterek, biorąc pod uwagę jak się zapiekł na brzegach foremki i za nic nie dał się z niej wyjąć;) Ma bardzo ciekawy smak -  lekko kwaskowy i gryczany. Bardzo przypomina chleb razowy, ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek.
Ten chleb piekłam uczestnicząc w Majowej Piekarni Amber.






Składniki zaczynu:
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 210 g wody
  • 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000

Przygotowanie zaczynu:

  • Składniki zaczynu wymieszać w dużej misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 12-24 godziny. Aby zapewnić ,,pracującemu" zaczynowi stabilne warunki bez przeciągów miskę wstawiam do niewłączonego piekarnika.

Składniki ciasta właściwego:
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej
  • cały zaczyn
  • 160 g letniej wody
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant 
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000

Przygotowanie ciasta właściwego:

  • Składniki ciasta właściwego wymieszać i miksować przez kilka minut na średnich obrotach. 
  • Ciasto chlebowe przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.
  • Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( u mnie znów nienagrzany piekarnik). 
  • Gdy ciasto wypełni foremkę do brzegów, posmarować jego wierzch olejem roślinnym. 
  • Chleb piec 15 min.  w 220 stopni, a następnie 45 minut w 190 st. C. 
  • Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.

Smacznego



11 komentarzy:

  1. Renata,
    śliczny, i ten pulchniutki środek!
    Wspaniale, że piekłaś z nami.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, to taki charakterny chleb:-). Ale pięknie i apetycznie Ci się udał. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, pięknie Ci się upiekł :).
    Do następnego !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe dziury i okazały bochenek :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej chrupiącej skórki tylko pozazdrościć!
    Wygląda pysznie.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześliczny bochenek, nam bardzo posmakował i będę go powtarzać:). Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie Ci się udał:-) Dzięki za wspólne wypiekanie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie Ci się upiekł! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne dziurki :) Udany wypiek, pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  10. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Kipi kasza" na zBLOGowanych. Najciekawsze przepisy mają szanse na nagrody :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealnie wyrośnięty :) Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń