piątek, 15 maja 2015

Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą

Z młodej kapusty gotuję zupę, potrawkę, a dziś wypełniłam nią pierożki z ciasta francuskiego. Z braku czasu i wygody użyłam ciasta francuskiego, chociaż pierwotnie zamierzałam zrobić ciasto drożdżowe. Kapusta duszona z kiełbasą to bardzo smaczna potrawa, jako farsz do pierogów też się sprawdziła Dobrze smakowały na ciepło i na zimno.
Pierożki udały się wybornie, zostały zjedzone w ekspresowym tempie. Dziecko złożyło zamówienie na kolejną porcje pierożków. 





Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty (ok. 450 g)
  • 150 g białej surowej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szkl. wody
  • 5 łyżek siekanego koperku
  • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku
  • świeże ciasto francuskie (50x25 cm)
  • czarnuszka do posypania pierożków

Przygotowanie:
  • Kiełbasę obrać z osłonek i rozdrobnić na niewielkie kawałki. 
  • Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć razem z kiełbasą na oleju.
  • Kapustę poszatkować na niewielkie kawałki i dodać do kiełbasy i cebuli.
  • Składniki nadzienia smażyć jeszcze przez kilka minut, a następnie dodać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości kapusty.
  • Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku.
  • Nadzienie do pierogów nie powinno być zbyt wilgotne, najlepiej przełożyć je na sito, aby usunąć nadmiar płynu.
  • Ciasto pokroić na kwadraty, ułożyć na każdym z nich porcję wystudzonego nadzienia. Złożyć ciasto na pół i docisnąć brzegi pierożków.
  • Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległości między nimi. 
  • Pierożki posmarować rozkłóconym żółtkiem, mlekiem lub olejem i posypać czarnuszką.
  • Pierożki piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz