czwartek, 13 sierpnia 2015

Leczo z kiełbasą chorizo

Leczo gotuje się w wersji wegetariańskiej (przepis tutaj) lub z dodatkiem kiełbasy. Do potrawy użyłam pikantnej kiełbasy chorizo, której smak dobrze komponuje się z duszoną papryką. Smakowitości potrawie dodaje wędzona papryka, jeśli jej nie mam, zastępuję słodką papryką w proszku.
Lekkiej ostrości nadaje potrawie pasta paprykowa (Harissa), którą można zastąpić mielonym chili. 
Leczo jest warzywną potrawką z papryki i świeżych pomidorów, ja używam przecieru pomidorowego ze względu na niechęć mojego dziecka do świeżych pomidorów. Jeśli chcecie użyć świeżych pomidorów, to szklankę przecieru należy zastąpić szklanką pomidorów bez skórek i nasion.
Leczo najlepiej smakuje podane z pszennym pieczywem lub ryżem.



Składniki:
  • 3 duże papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa o łącznej wadze 60 dkg)
  • 1 duża biała cebula
  • 15 dkg kiełbasy chorizo
  • 2 liście laurowe
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej lub 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku  lub innej papryki w proszku
  • 3/4 szkl. przecieru pomidorowego
  • 3/4 szkl. wody
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • Chorizo pokroić na plastry, podsmażyć na rumiano w garnku, w którym będzie gotowane leczo. Nie dodawać tłuszczu do smażenia, kiełbasa jest wystarczająco tłusta.
  • Podsmażona kiełbasę wyjąć z garnka, będzie dodana do leczo pod koniec gotowania.
  • Do tłuszczu wytopionego z kiełbasy dodać olej i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę.
  • Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na duże kawałki, dodać do cebuli,  podsmażyć.
  • Następnie dodać przecier pomidorowy, wodę, pastę paprykową, liście laurowe, cukier, dużą szczyptę soli. 
  • Garnek przykryć pokrywką, gotować warzywa na wolnym ogniu, aż papryka zmięknie. 
  • Pod koniec gotowania dodać podsmażone wcześniej chorizo, wędzoną paprykę. Dodać soli do smaku.

Smacznego


1 komentarz: