wtorek, 10 listopada 2015

Kwaśnica na gęsinie.

Najsmaczniejszą kwaśnicę jaką jadłam zaserwowano w karczmie w Kościelisku. Zupa była ugotowana na gęsinie, składała się głównie z kapusty, ziemniaków, marchewki i minimalnej ilości gęsiny. Talerz z zupą prezentował się wyjątkowo skromnie wręcz ubogo, ale jej smak był genialny. A to zasługa gęsiny.
Ugotowałam kwaśnicę na rosole z gęsi, według własnego pomysłu i bardzo przypominającą tę góralską. Była kwaśna, aromatyczna i wyjątkowo smaczna.





Składniki kwaśnicy:
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 4 szkl. kapusty kiszonej (pokrojonej, dobrze ukiszonej)
  • 8 szkl. rosołu z gęsi
  • woda w ilości takiej, aby zakryć warzywa
  • 3 liście
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ugotowane mięso z gęsi

Składniki rosołu z gęsi:
  • 2 korpusy z gęsi (kupiłam korpusy ze sporą ilością mięsa i skórą)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/3 bulwy selera
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 3 litry wody
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2,5 łyżeczki soli

Przygotowanie rosołu z gęsi:

  • Korpusy z gęsi umyć, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, powoli zagotować.
  • Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni.
  • Zmniejszyć ogień i dodać obrane marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę (w łupinach, przekrojoną do połowy), liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Dodać 1 łyżeczkę soli.
  • Gotować rosół przez 1,5 godziny na wolnym ogniu, nie powinien się gotować tylko lekko ,,mrugać".
  • Garnek nakryć pokrywką, pozostawić do wystygnięcia.
  • Z zimnego rosołu wyjąć warzywa, korpusy, ewentualnie usunąć nadmiar tłuszczu.

Przygotowanie kwaśnicy:
  • Obrane i pokrojone ziemniaki oraz marchewki przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryć warzywa.
  • Dodać liście laurowe, gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
  • Następnie dodać rosół z gęsi, kapustę kiszoną i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż kapusta będzie miękka.
  • Pod koniec gotowania dodać pokrojone mięso z gęsi (obrane z porcji rosołowych).
  • Przyprawić kwaśnicę majerankiem, pieprzem ziołowym, cukrem oraz solą  tak, aby dobrze smakowało.
Smacznego

1 komentarz: