środa, 18 listopada 2015

Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem

Najczęściej gotuję zgodnie z porami roku. Jednak w takie paskudnie szare i deszczowe dni mam ochotę na nieco przekory i przygotowuję potrawę letnia oraz bardzo kolorową. 
Nie trzeba chyba nikogo przekonywać jak pysznie smakują: feta, pomidory i papryka skropione cytryną i oliwą. Taką sałatkę lubię o każdej porze roku;)
Sałatkę podaje się z grzanką lub bagietką.




Składniki na 1 talerz:
  • 2 plastry sera feta
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 1 mała zielona papryka 
  • kilka plastrów czerwonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny i oliwa extra vergine do skropienia sałatki - w dowolnej ilości
Przygotowanie:
  • Warzywa umyć, pomidory przekroić na pół, z papryki usunąć nasiona, pokroić w kostkę.
  • Ogórka częściowo obrać ze skóry (pozostawić nieco skórki), pokroić w kostkę. Jeśli ogórek będzie miał dużo nasion i będzie wodnisty, to należy je odkroić.
  • Cebulę obrać, odkroić kilka plastrów i podzielić je na mniejsze części.
  • Pokrojone warzywa ułożyć na głębokim talerzu, oprószyć solą, pieprzem i oregano.
  • Na warzywach ułożyć plastry fety, posypać oregano.
  • Sałatkę skropić sokiem z cytryny i oliwą.
Po ułożeniu fety nie miesza się sałatki przed podaniem, ponieważ ser ,,rozmaże się" po warzywach i sałatka będzie nieapetycznie wyglądać.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz