czwartek, 4 lutego 2016

Łatwe bułki drożdżowe z cynamonem

Miałam upiec palmiery, jednak w sklepie zabrakło ciasta francuskiego, więc przygotowałam bułeczki z ciasta drożdżowego. To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego. 
Wystarczy gotowe ciasto drożdżowe posypać cukrem, cynamonem, orzechami i bułki prawie gotowe. Obejrzyjcie zdjęcia (poniżej) jak uformować bułeczki.







Formowanie bułki.
Przy wgniataniu trzonka drewnianej łyżki w ciasto, boki bułki wywijają się. 

Uformowana bułka
Składniki:

  • arkusz gotowego ciasta drożdżowego (450 g)
  • 8 płaskie łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szkl. siekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 50 g masła (1/4 kostki)
  • 1 jajko - do posmarowania bułek

Przygotowanie:

  • Rozwinąć zrolowany arkusz ciasta drożdżowego.
  • Rozpuścić masło, gdy lekko przestygnie posmarować ciasto drożdżowe.
  • Następnie całą powierzchnię ciasta posypać cukrem, cynamonem i orzechami
  • Posypkę należy delikatnie wgnieć dłonią w ciasto.
  • Zrolować ciasto wzdłuż, pokroić na kawałki o szerokości 7-8 cm. 
  • Aby uformować ładne, wywinięte na boki bułeczki, należy zgnieść każdy kawałek zrolowanego ciasta. Na zdjęciach powyżej przedstawiam jak uformować bułkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki.
  • Gotowe bułki przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Następnie posmarować bułki rozkłóconym jajkiem.
  • Piec 20-25 minut w temperaturze 210 stopni. 

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz