środa, 20 kwietnia 2016

Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy, rzodkiewki, groszku i marchewki

Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy i warzyw jest lekka i pożywna. Wystarczy przygotować więcej sałatki, podzielić na porcje, przełożyć do słoika i obiad do pracy gotowy. W ten sposób oszczędzam czas i nie muszę gotować codziennie. 
Do tzw. sałatek słoikowych, robionych na kilka dni i przechowywanych w lodówce, najlepiej wybierać produkty, które dobrze zachowają smak, wygląd i konsystencję. 
Robiąc sałatkę, która ma być jednym, pełnym posiłkiem wybieram: zdrowe węglowodany (dowolną kaszę), porcję białka (chude mięso lub strączkowe) i warzywa. Do przygotowania tej sałatki użyłam warzyw, które oprócz tego, że są smaczne, to ożywiają  ją kolorystycznie. 
Co upakować do słoika, aby się zdrowo najeść? napisałam tutaj.



Składniki (porcja na 2 osoby):
  • 1 szkl. kaszy gryczanej ugotowanej na sypko 
  • 1/2 szkl. ugotowanej brązowej soczewicy
  • 1/2 szkl. ugotowanego groszku (może być konserwowy)
  • 1 mała marchew
  • 3 rzodkiewki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu jabłkowego do marynowania cebuli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Cebulę obrać i pokroić na cienkie plastry. Przełożyć do miseczki, dodać szczyptę soli, cukier i ocet jabłkowy. 
  • Cebulę lekko ugnieść i pozostawić 30 minut. tak zamarynowaną cebulę, przełożyć na sitko. Można wykorzystać marynatę jako dodatek do sałatki zamiast soku z cytryny.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
  • Rzodkiewki pokroić w plastry. 
  • Na talerzu ułożyć składniki sałatki: kaszę gryczaną, soczewicę, rzodkiewkę, marchew, groszek, marynowaną cebulę. Dodać pokrojoną natkę, sól, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszać sałatkę.

Smacznego

1 komentarz: