piątek, 1 kwietnia 2016

Sałatka z quinoa, łososiem i pastą awokado.

Z każdej nadmiarowo ugotowanej porcji kaszy przygotowuję sałatkę. Do kaszy dodaję pieczone albo gotowane mięso lub jak w tym przepisie rybę. 
Dorzucam trochę chrupiących warzyw, prażone ziarenka i sałatka gotowa.
W tym przepisie znajdziecie pomysł na bardzo smakowitą pastę z awokado. Jeśli dodacie do niej więcej jogurtu lub trochę wody powstanie rzadszy sos do polania sałatki. 
Pasta z awokado może być wykorzystana jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki.




Składniki na 1 porcję sałatki:
  • 1/2 szkl. ugotowanej komosy ryżowej (quinoa) - jak ją ugotować
  • 1/3 szkl. upieczonego łososia - przepis na łososia, tutaj
  • 1/4 szkl. pokrojonego ogórka
  • 1/4 szkl. pokrojonej papryki
  • 1/4 szkl. cieciorki (ugotowanej lub z puszki)
  • 1-2 łyżki pestek słonecznika
  • kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej
  • ewentualnie sól do smaku

Składniki na pastę z awokado: 
(na 3-4 porcje sałatki)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki kolendry
  • 1 łyżka soku z limonki (można dodać więcej jak lubicie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Składniki sałatki ułożyć na talerzu.
  • Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, gdy wystygną dodać do sałatki.
  • Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, miąższ wyjąć ze skórki za pomocą łyżki. 
  • Składniki pasty umieścić w blenderze i miksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą.
  • 1-2 łyżki pasty dodać do sałatki, delikatnie wymieszać.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz