sobota, 10 września 2016

Pomidorki koktajlowe w słonej zalewie

Pomidory, to moje ulubione warzywa. Teraz w sezonie pomidorowej obfitości jadam je do każdego posiłku, a za kilka tygodni będę nucić: 


Addio pomidory 
Addio ulubione 

Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół 

Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej... *


Chyba zgodzicie się ze mną, że kupowanie pomidorów zimą nie ma sensu, są bez smaku i zapachu. Ale jakby tak wyjąć zimowa porą ze słoiczka pomidory, które dojrzewały w letnim słońcu? Takie pomidorki wyśmienicie pasowałyby do sałatki. 

Koleżanka obdarowała mnie znaczną ilością pomidorków koktajlowych, więc zapakowałam je do słoików w towarzystwie takim jakie do nich pasuje: czosnek, oregano i oliwa z oliwek.

* fragment tekstu piosenki z Kaberetu Starszych Panów, tekst Jeremi Przybora


Składniki:
  • 1 kg pomidorków koktajlowych
do każdego półlitrowego słoika:
  • po 1 dużym ząbku czosnku 
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano lub suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek 
Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 3/4 łyżki soli niejodowanej
  • 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie: 
  • Pomidory umyć i każdego lekko nakłuć nożem.
  • Do wyparzonych słoików włożyć pokrojone na plastry ząbki czosnku, dodać oregano i oliwę z oliwek. 
  • Słoiki napełnić pomidorkami koktajlowymi.
  • Zagotować składniki zalewy i wlać do słoików tyle, aby zakryła pomidory. Zakręcić słoiki.
  • Pasteryzować 3-4 minuty, a następnie odstawić do góry dnem.
  • Słoiki z pomidorkami przenieść do chłodnego pomieszczenia.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz