wtorek, 18 października 2016

Krupnik jaglany z dynią i imbirem.

Gdy za oknem hula zimny wiatr, pada deszcz, potrzebujemy sycących i rozgrzewających potraw. 
Jeśli wsłuchamy się w potrzeby naszego organizmu, to odruchowo będziemy wybierać pokarmy, które będą wspomagać nasz organizm.
Krupnik jaglany z dynią i imbirem, to idealna zupa na zimne dni. Można ją jeść na śniadanie, obiad lub kolację - co kto lubi.
Ta zupa ma kremową konsystencję, cieszy słodyczą warzyw i wspaniałym smakiem imbiru.

 



Składniki:

  • 7 łyżek (płaskich) kaszy jaglanej
  • 1/4 małej dyni hokkaido
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 małego korzenia selera
  • kawałek pora (jasnozielony, ok.10 cm)
  • kawałek świeżego imbiru (4-5 cm)
  • 4 ziemniaki (średniej wielkości)
  • 1 cebula
  • 9 szklanek* bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 płaska łyżka oleju lub masła do podsmażenia warzyw
  • sól, sos sojowy, pieprz czarny - do smaku

*1 szklanka = 250 ml


Przygotowanie:

  • Dynię, marchewki, pietruszkę, selera  obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Pora pokroić na cienkie plasterki.
  • W garnku rozgrzać olej, dodać tarte i pokrojone warzywa, smażyć 2-3 minuty, aż trochę zmiękną.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, obraną cebulę (w całości).
  • Kaszę jaglaną wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i dodać do pozostałych składników zupy.
  • Dodać 1/2 łyżeczki soli i bulion, gotować na niewielkim ogniu, aż warzywa i kasza będą miękkie.
  • Następnie utrzeć imbir na tarce o drobnych oczkach, dodać do zupy wraz z kurkumą. -gotować jeszcze 2 minuty.
  • Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać trochę gorącej, przegotowanej wody.
  • Przyprawić zupę do smaku - solą lub sosem  sojowym i pieprzem.
  • Zupę podawać z dodatkiem zieleniny.


Smacznego

1 komentarz:

  1. wygląda pysznie i patrząc na listę składników tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń