piątek, 6 stycznia 2017

Fasola w sosie pomidorowym

Fasola w sosie pomidorowym to bardzo smaczne i sycące danie. 
Może być samodzielnym daniem obiadowym lub częścią śniadania w stylu angielskim.
Fasola użyta do przygotowania powinna być bardzo miękka, aby potrawa wprost rozpływała się w ustach. 
Sos pomidorowy jest lekko pikantny i dobrze przyprawiony ziołami.


Składniki:
  • 5 szkl. ugotowanej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy) lub fasola z puszki
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 małe jabłko
  • 2 szalotki lub 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili lub więcej jeśli lubicie
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki lub słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka utartego świeżego imbiru
  • 1/3 łyżeczki mielonego kuminu
  • sól, pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:
  • Cebule i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oleju.
  • Następnie dodać marchew pokrojoną w półplasterki i jabłko utarte na tarce i jeszcze chwilę smażyć.
  • Dodać przecier pomidorowy, wodę, koncentrat pomidorowy, kumin, cukier i dużą szczyptę soli.
  • Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 minut do czasu, aż marchew będzie miękka.
  • Następnie dodać fasolę i przyprawy (tymianek, cząber, chili, paprykę, imbir), gotować jeszcze 10 minut.
  • Pod koniec gotowania przyprawić fasolę solą i pieprzem.
Fasolę podawać na ciepło z chlebem lub chrupiącą bagietką.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz