wtorek, 14 lutego 2017

Zupa z soczewicy z moghrabieh i mlekiem kokosowym

Wydawać by się mogło, że zupa z soczewicy, to proste danie o oczywistym smaku. Gotuję ją tak często, że muszę zmieniać recepturę, aby nam się nie znudziła.
Bazą zupy jest soczewica i włoszczyzna, a o ostatecznym efekcie decydują dodatki. Tym razem wybrałam mleko kokosowe, imbir, kumin, liście limonki kaffir, to smaki które są najbardziej wyczuwalne. 
Dzięki tym dodatkom zupa nabrała indyjskiego charakteru. 
Bardzo ciekawym składnikiem tej zupy jest moghrabieh, makaron z mąki durum. Nazywany jest też grubym kuskusem i dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron.

Na moim blogu znajdziecie również przepis na ,,zwykłą" Zupę z soczewicy i trochę podobny do dzisiejszej zupy, turecki Ezogelin




Składniki:

  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 3/4 szkl. moghrabieh (makaron z mąki durum)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 liście limonki kaffir (można zamienić na 2 plastry limonki bez skórki)
  • 6-7 szkl. wody
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól, sos sojowy do smaku

Przygotowanie:

  • Pokrojonego pora przełożyć do dużego garnka i podsmażyć na klarowanym maśle.
  • Marchew i pietruszkę obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka i smażyć do czasu, aż zmiękną.
  • Następnie dodać 6 szklanek wody, wypłukaną soczewicę, kurkumę, kumin, liście laurowe, liście limonki, koncentrat pomidorowy oraz 1/2 łyżeczki soli.
  • Gdy zupa zagotuje się zmniejszyć grzanie pod garnkiem i dodać moghrabieh.
  • Gotować zupę 30-40, aż soczewica zacznie się rozpadać, a moghrabieh będzie. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać jeszcze jedną szklankę wody.
  • Następnie dodać mleko kokosowe, utarty na tarce o małych oczkach imbir i czosnek. Gotować jeszcze 3 minuty.
  • Po ugotowaniu zupy dodać sok z cytryny i doprawić do smaku solą lub sosem sojowym.


Zupę podawać posypaną zieleniną. Jeśli lubisz pikane potrawy, dodaj do zupy pastę chili.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz