piątek, 14 kwietnia 2017

Potrawy z białą kiełbasą. Jak ugotować białą surową kiełbasę?

Białą kiełbasę podaję się tradycyjnie na śniadanie wielkanocne. Przygotowuje się ją na kilka sposobów: pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie. Przepisy na takie potrawy zamieściłam poniżej.

Najprościej i najszybciej przygotować kiełbasę gotowaną i podać ją na gorąco w towarzystwie chrzanu i musztardy.
Potrawa mimo, że prosta wymaga właściwego postępowania z surową kiełbasą. 

 Oto kilka praktycznych uwag do parzenia białej surowej kiełbasy:
  • włożyć kiełbasę do wrzącej wody i natychmiast zmniejszyć ogień do minimum, dzięki temu gorąca woda sparzy kiełbasę, a cały smak zostanie zamknięty wewnątrz i nie dostanie się do wody,
  • Przed parzeniem delikatnie nakłuć kiełbasę widelcem lub czubkiem noża w kilku miejscach, to zapobiegnie pękaniu kiełbasy,
  • Woda do parzenia powinna być osolona i przyprawiona, aby kiełbasa zyskała smakowo, w przeciwnym razie odda smak do wody,
  • Parzenie nie powinno trwać zbyt długo, tylko tyle żeby kiełbasa ugotowała się. Zbyt długie parzenie spowoduje utratę smaku i wysuszenie kiełbasy.


Składniki:
  • 1/2 kg białej surowej kiełbasy
  • 2 litry wody
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
Przygotowanie:
  • Do wody dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz, cebulę i zagotować.
  • Kiełbasę parzy się w całości, ale przed włożeniem do garnka, trzeba ją nakłuć widelcem.
  • Dodać czosnek przekrojony na pół.
  • Zmniejszyć gaz i parzyć grubszą kiełbasę 20-30 minut, a cienkie kiełbaski (takie jak na zdjęciu) 15 minut. 
  • Kiełbasę podawać na gorąco.
                                                                 - - - - - - - - - - - - - - - - -




Biała kiełbasa pieczona w cydrze. Wyśmienita, smakuje nawet dzieciom, którym raczej nie podaje się kiełbasy pieczonej w piwie. Ta potrawa jest dobra dla całej rodziny, niezależnie od wieku.

                                                              - - - - - - - - - - - - - - - - -




Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy. To mój sposób na niejadka, który za nic nie chciał spróbować kiełbasy. A klopsiki bardzo mu smakowały;)


                                                                 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Żurek staropolski z białą kiełbaską, ma ciekawy smak dzięki dodatkowi kwasu z kiszonych ogórków.



                                                                 - - - - - - - - - - - - - - - - -



Pieczeń rzymska z białą kiełbasą, pyszna na zimno z chrzanem lub sosem rosyjskim. Może być równiez daniem obiadowym, podana wraz z ziemniakami i surówką.


                                                                 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą, bardzo udana i godna polecenia potrawa. 

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz