poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Kiszone papryki lekko pikantne.

Kiszone papryki, to moje ostatnie odkrycie kulinarne. Dotąd kupowałam takie papryki w warzywniaku, były kiszone w całości i faszerowane kapustą. Jednak niezbyt mi smakowały.

Kiszone papryki zrobiłam moim sprawdzonym sposobem na kiszenie ogórków i cukinii. Papryki udały się doskonale. Będą dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa.
Jeśli nie lubicie pikantnych przetworów można  pominac dodatek chilli.
 

Kiszone białe papryki z chili 

Składniki:
  • 2 kg papryki* ółta, czerwona, biała)
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • kilka łodyg kopru z baldachami
* do kiszenia najlepsze są polskie papryki, niezbyt grube i niezbyt mięsiste

Zalewa (podaję proporcje składników do zalewy, ostateczna ilość zalewy zależy od tego jak ściśle zostaną ułożone papryki):
  • 1 litr zimnej wody
  • 1 łyżka soli (kamiennej, niejodowanej)
Przygotowanie:
  • Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na grube paski.
  • Na dno wyparzonych słoików włożyć (do każdego): łodygę kopru, kilka plastrów czosnku i chilli.
  • Następnie układać papryki.
  • Przygotować zalewę (rozpuścić sól w wodzie) i wlać do słoików. Zalewa powinna przykrywać papryki.
  • Zakręcić słoiki, ale niezbyt szczelnie. Papryki ukiszone będą po 4-6 dniach.
  • Jeśli przygotowujecie słoiki na zimę, należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces kiszenia. 
Pasteryzacja: 
  • Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się ze słoików, należy ją uzupełnić gorącą wodą i szczelnie dokręcić wieczka słoików.
  • Słoiki wstawić do garnka z letnią wodą (nie wstawiać do gorącej wody, bo mogą pęknąć) i podgrzewać na średnim ogniu do momentu, aż wieczka będą bardzo gorące. 
  • Następnie wyjąć słoiki z gorącej kąpieli, jeszcze raz dokręcić wieczka, ustawić go góry dnem, do wystygnięcia.
  • Słoiki przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
Smacznego

Przepis dodany do akcji:

2 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś, ale tak do zjedzenia na bieżąco. Były bardzo smaczne, więc warto pokusić się o słoiki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiszone papryki to dla nas coś nowego :) Ciekawe jak smakują, bo wyglądają zjawiskowo :) W zeszłym roku w Japonii na targach, bazarach itp. byliśmy pełni podziwu, bo oni kiszą wszystko ;D i dodają kiszonki to każdego głównego posiłku, pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń