sobota, 18 listopada 2017

Udka gęsie pieczone w cydrze.

Udka gęsie pieczone w cydrze, podane z pieczonymi ziemniakami i buraczkami. To danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart.
Mięso jest miękkie, aromatyczne i ma rumianą skórkę.
Udka podaję z sosem, który powstaje z upieczonego wraz gęsią, jabłka i cebuli.



Składniki:

  • 2 udka gęsie
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 0,5 litra cydru jabłkowego
  • sól, pieprz czarny do przyprawienia mięsa


Przygotowanie:

  • Udka natrzeć solą i oprószyć pieprzem mielonym.
  • Obsmażyć udka na patelni z obu stron, aż się zrumienią. 
  • Cebulę pokroić w piórka, a jedno jabłko pokrić w ósemki, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
  • Ułożyć udka w naczyniu do pieczenia, obsypać majerankiem i dodać łyżkę wytopionego tłuszczu ze smażenia. Obok udek ułożyć cebulę i kawałki jabłka. 
  • Na dno naczynia wlać cydr - 3 cm*. Naczynie do pieczenia przykryć pokrywką lub nakryć szczelnie folią aluminiową. 
  • Udka piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Łączny czas pieczenia - 1,5 godziny.
  • Po 1 godzinie i 15 minutach pieczenia, wyjąć z piekarnika naczynie z mięsem. Za pomocą łyżki wyjąć cebulę, jabłko (będą mocno rozgotowane) i kilka łyżek cydru spod mięsa. Przetreć przez sito i podgrzać w rondelku, aż powstanie gęsty sos.
  • Drugie jabłko pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne, posmarować również miodem z cydrem i wstawić do piekarnika na 15 minut do upieczenia.
  • Wymieszać miód i 2 łyżkami cydru, posmarować udka i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie skórka na udkach powinna się przypiec i zrumienić.
  • Udka podać z sosem, pieczonymi kawałkami jabłka, opiekanymi ziemniakami i gotowanymi burakami.

Smacznego 

1 komentarz: