wtorek, 20 marca 2018

Kurczak idealnie upieczony. Odchudzamy.

Co to znaczy, że kurczak jest idealnie upieczony?  To oznacza dopieczone mięso na udkach i soczystą pierś. Nie zawsze udawała mi się taka sztuka. Ponieważ nóżki i pierś kurczaka zbudowane są z innych włókien, i wymagają innych temperatur o idealnego upieczenia.
Kurczaka początkowo piekę w 120 stopniach a następnie w 180.
Aby skórka była ładnie zrumieniona pod koniec pieczenia smaruję ją mieszaniną miodu i oleju.

Nie obsypujcie kurczaka dużą ilością ziół czy papryki. Te dodatki łatwo przypalają się i psują smak kurczaka. 






Składniki:
  • Kurczak zagrodowy (1,9 kg)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • ewentualnie do posypania kurczaka: curry, suszony tymianek, oregano, pieprz czarny mielony, papryka mielona
  • 1/2 cytryny
  • 4 marchewki
  • 1/2 pęczka tymianku
  • olej do posmarowania kurczaka

  • do posmarowania kurczaka: 1 łyżeczka miodu +1 łyżeczka oleju


Sposób przygotowania:
  • Kurczaka wyjąć z lodówki 1 godzinę przed pieczeniem. Umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Natrzeć kurczaka solą na zewnątrz i od wewnątrz.
  • Do środka włożyć połówkę cytryny pokrojoną na kawałki i tymianek.
  • Związać nóżki kurczaka za pomocą sznurka.
  • Natrzeć kurczaka olejem i ewentualnie posypać kurczaka ziołami lub przyprawami.
  • Ułożyć kurczaka w naczyniu do pieczenia na na obranych marchewkach.
  • Nagrzać piekarnik do 120 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu) i piec kurczaka przez 1 godzinę.
  • Następnie zwiększyć temperaturę pieczenia do 180 stopni piec jeszcze 1 godzinę.
  • Na 15 minut przed końcem pieczenia posmarować kurczaka miodem wymieszanym z olejem. 
  • Gdy skórka kurczaka zrumieni się wystawić naczynie z piekarnika i pozostawić kurczaka przez 10-15 minut, po tym czasie pokroić.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz