wtorek, 10 grudnia 2013

Chleb staropolski marmurkowy

To druga wersja chleba staropolskiego, jaką proponuję. Czas przygotowania chleba jest dosyć krótki, pomijam etap kilkugodzinnego oczekiwania na wyrośniecie ciasta. Ten przepis powstał przypadkowo, ponieważ nie miałam czasu na wyrabianie (stąd marmurek;) i wyrastanie ciasta. Skoro udał mi się ten ekspresowy chleb, to dzielę się przepisem.




Składniki:
Zaczyn
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 6 g drożdży lub 3 g suchych drożdży

Przygotowanie:
  • Wymieszać składniki zaczynu, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 - 2 godziny. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.

Ciasto właściwe:
  • 100 g mąki pszennej
  • 300 g zakwasu żytniego
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • otręby owsiane do posypania chleba

Przygotowanie:
  • Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto mieszać tak jak ciasto na muffiny, krótko, tak aby pozostały grudki mąki pszennej.
  • Ciasto przełożyć do keksówki, posmarowanej olejem i posypanej otrębami.
  • Wierzch ciasta polać łyżką wody i pokropić olejem, następnie wyrównać ciasto za pomocą łyżki, posypać otrębami.
  • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Po 1/2 godziny ciasto lekko wyrośnie.
  • Wstawić do zimnego piekarnika, nastawionego na nagrzanie do 190 stopni.
  • Gdy piekarnik nagrzeje się do 190 stopni, ścianki piekarnika spryskać wodą i naciąć chleb wzdłuż ostrym nożem.
  • Piec jeszcze 35 minut.
  • 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć chleb z foremki i dopiekać bez niej.
  • Po upieczeniu zawinąć chleb w wilgotną ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Suszone grzyby w cieście piwnym

Suszone grzyby w cieście, muszą obowiązkowo pojawić się na wigilijnym stole mojej rodziny. To taka potrawa, która znika z półmiska jako pierwsza i nigdy nie udało się jej przygotować wystarczająco dużo ;)


Składniki:
  • 2 garści kapeluszy suszonych grzybów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 szklanki wody

Ciasto piwne:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 jajko eko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej rzepakowy lub ryżowy do smażenia

Przygotowanie:
  • Grzyby namoczyć wodzie, następnie dodać sól i gotować do miękkości.
  • Grzyby odcedzić na sicie, z wywaru z grzybów można przygotować zupę grzybową.
  • Połączyć składniki ciasta. Przełożyć grzyby do ciasta.
  • Smażyć grzyby, nakładając je łyżką na patelnię wraz z ciastem.
  • Po usmażeniu na rumiano, osączać na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
Smacznego

niedziela, 8 grudnia 2013

Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami

Pyszna sałata, pełna różnorodnych smaków. Dzięki dodatkowi łososia, krewetek i jajka, sałata jest bardzo sycąca, może być daniem obiadowym. 



Składniki:
  • sałata
  • łosoś wędzony w plastrach
  • kilka gotowanych krewetek
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 jajko eko
Dressing do sałaty:
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 6 łyżeczek octu jabłkowego
  • 6-8 łyżeczek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  • Ułożyć na talerzu umytą sałatę, pomidorki, kawałki łososia, krewetki.
  • Ugotować jajko w koszulce, żółtko powinno być płynne. Po lekkim wystudzeniu ułożyć jajko na sałacie i rozciąć, aby żółtko wypłynęło.
  • Wymieszać składniki dressingu, polać sałatę przed podaniem.

Smacznego

sobota, 7 grudnia 2013

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to słodko-kwaśna zupa pełna warzyw. Dzięki dodatkowi fasoli jest bardzo sycąca i szczególnie polecana na zimne dni takie jak dziś.
Kiedyś barszczyk ukraiński znałam jako niezbyt smaczną zupę z mrożonki. Postanowiłam spróbować jak będzie smakować w wersji domowej, jednak trochę zniechęcała mnie bardzo długa lista składników. Byłam przekonana, że zupa jest bardzo pracochłonna, a ja lubię szybkie gotowanie. Nie było tak źle jak sądziłam, w gotowanie trwa ok. 25 minut, a zupa okazała się przepyszna!. I kiedy przychodzi mi na nią ochota, a nie mam gotowanej fasoli, to używam fasoli z puszki, gdy nie mam kwasu z buraków, to używam koncentratu barszczu. 
Kto jeszcze nie próbował barszczu ukraińskiego, niech ugotuję go choć raz. Każdy, kto spróbował zupy wg tego przepisu, bardzo ją chwalił.




Składniki:
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 małe buraczki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/3 pora 
  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli lub puszka fasoli
  • 1 garść drobno pokrojonej białej kapusty
  • 1/2 garści pokrojonej kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 - 2 łyżki oleju
  • 1 litr mocnego bulionu wołowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki kwasu z buraków lub kilka łyżek koncentratu barszczu czerwonego
  • 2 ząbki czosnku
  • woda
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki śmietany do zupy
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek kopru
  • gęsta śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

  • Warzywa pokroić w kostkę, kapustę kiszoną poszatkować, przesmażyć na oleju w garnku, w którym będzie gotowana zupa.
  • Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy, smażyć jeszcze 1 minutę.
  • Dolać wodę w ilości takiej, aby zakryła warzywa, posolić, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  • Warzywa gotować do miękkości pod przykryciem.
  • Następnie do ugotowanych warzyw, dodać bulion wołowy, ugotowaną fasolę, kwas z buraków, cukier. Gotować jeszcze 10 minut.
  • Po tym czasie należy zupę przyprawić solą i pieprzem
  • Dodać w całości gałązki natki pietruszki i kopru i lekko zmiażdżone ząbki czosnku (te produkty mają nadać smak i zapach, należy je wyjąć z garnka przed podaniem zupy).
  • Dodać śmietanę, gotować jeszcze 2 minuty. Następnie wyłączyć gaz i pozostawić zupę na 15 minut, aby wszystkie produkty oddały smak.

Podając barszcz, dekorować go kleksem gęstej śmietany.


Smacznego


piątek, 6 grudnia 2013

Rydze po cygańsku

Nadeszła zima, za oknem wieje lodowaty orkan, miło otworzyć słoiczek z jesiennymi zapasami. Rydze po cygańsku przygotowałam w październiku, w szczycie sezonu grzybowego.

Składniki:
  • 3 kg rydzy
  • 10 średnich cebul
  • duży słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 i 1/2  szkl. octu 5%
  • 1 i 1/2  szkl. oleju słonecznikowego
  • 1 i 1/2  szkl. wody przegotowanej
  • garść rodzynek
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 8 liści laurowych
  • 6 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
  • Rydze obgotować w osolonej wodzie ok. 10 minut. 
  • Przestudzić i pokroić w paseczki. 
  • Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Do cebuli dodać pozostałe składniki, podlać wodą i dusić ok. 15 minut. 
  • Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować.
Smacznego

czwartek, 5 grudnia 2013

Sałatka z paluszków krabowych. Sałatka imprezowa.

Sałatka z paluszków krabowych jest lubiana przez całą rodzinę. Jej przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Właśnie przygotowując tą sałatkę, moje dziecko stawiało swoje pierwsze,  kuchenne kroki;) Efekt tych prac można obejrzeć poniżej.


środa, 4 grudnia 2013

Chleb staropolski

Pyszny chleb domowy o sprężystym, lekko wilgotnym środku i chrupiącej skórce.



Składniki:
Biga
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 6 g drożdży lub 3 g suchych drożdży
Przygotowanie:
  • Wymieszać składniki bigi, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 - 2 godziny. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
Następnie dodać:
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g maki żytniej pełnoziarnistej
  • 300 g zakwasu żytniego
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki nasion dyni
  • 2 łyżki sezamu
  • nasiona czarnuszki do posypania chleba
Przygotowanie:
  • Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do keksówki, posmarowanej olejem i posypanej otrębami.
  • Wierzch ciasta polać łyżką wody i pokropić olejem, następnie wyrównać ciasto za pomocą łyżki, posypać czarnuszką.
  • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Po 1 - 2 godzinach ciasto wyrośnie i wypełni całą blaszkę.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, ścianki piekarnika pryskać wodą.
  • Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 40 minut.
  • 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć chleb z foremki i dopiekać bez niej.
  • Po upieczeniu zawinąć chleb w wilgotną ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia.


Smacznego

Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo i bułki

Domowe pieczywo i bułki

wtorek, 3 grudnia 2013

Dietetyczna zupa z dyni i imbiru

Pyszna i sycąca zupa, lekko słodka z bardzo ożywczą nutą imbiru. Zupa składa się minimalnej ilości składników, ugotowana jest na wodzie, bez dodatku śmietany. Dzięki niskokalorycznej dyni i sporej ilości imbiru (który przyspiesza metabolizm) można polecić tą zupę osobom odchudzającym się.

 Składniki:
  • 1/2 dyni hokkaido 
  • 1 cebula
  • kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • sól, pieprz - do smaku
  • ewentualnie sos sojowy
  • woda lub odtłuszczony bulion drobiowy (ja użyłam wody)
  • 1 łyżeczka oleju 

Przygotowanie:

  • Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć w garnku na oleju.
  • Dodać dynię pokrojoną w drobną kostkę - chwilę podsmażyć.
  • Dolać do garnka tyle wody, aby zakrył dynię.
  • Gotować do miękkości, ewentualnie uzupełniać wygotowana wodę. 
  • 2 minuty przed zakończeniem gotowania dodać imbir - obrany, starty na bardzo drobnych oczkach tarki. Dzięki dodaniu imbiru na tym etapie gotowania, nie traci on cudownie świeżego smaku. 
  • Pozostawić zupę do lekkiego ostygnięcia, a następnie zmiksować.
  • Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać trochę sosu sojowego, ale nie za dużo bo zupa straci ładny kolor.

Smacznego


poniedziałek, 2 grudnia 2013

Naleśniki biszkoptowe

Naleśniki biszkoptowe zawsze się udają, są puszyste, delikatne i mają mniej kalorii niż tradycyjne naleśniki. Smaży się je bez tłuszczu, na patelni teflonowej, dodając kilka kropli oleju przed smażeniem.
Naleśniki wg tej receptury są bardzo elastyczne i można je zwijać na różne sposoby.


Z podanych składników usmażyłam 11 naleśników.




Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka eko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oleju ryżowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • Białka jajek z solą - ubić na sztywną pianę.
  • Pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę.
  • Delikatnie połączyć z ubitymi białkami, odstawić na 15 minut.
  • Przed smażeniem pierwszego naleśnika, dodać kilka kropli oleju, na dobrze rozgrzaną patelnię. Następne naleśniki smażyć bez dodatku tłuszczu.

Smacznego

niedziela, 1 grudnia 2013

Kakaowe ciasteczka adwentowe

Ciasteczka kakaowe piekę od kilku lat, na  imprezy przedszkolne, teraz już szkolne. Ciasteczka są niezbyt słodkie i aromatyczne. W przeciwieństwie do ciastek maślanych nie tracą kształtu podczas pieczenia. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, ciasto jest bardzo elastyczne, można wykroić z niego skomplikowane kształty ciasteczek.
Dziś ciasteczka zostały udekorowane w formie ,,kalendarza adwentowego".




Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko eko
  • 125 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 ml aromatu migdałowego

Przygotowanie:
  • Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać jajko i aromat migdałowy.
  • W misce wymieszać - mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Powstałą mieszankę dodawać po łyżce do miksowanej masy. 
  • Zagniecione ciasto przełożyć do torebki foliowej i schłodzić 1/2 godziny w lodówce.
  • Ciasto rozwałkować na cienkie placki, podsypując mąką.
  • Wycinać ciasteczka za pomocą foremek.
  • Piec przez 10 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni.
Upieczone i wystudzone ciasteczka można ozdabiać polewą, lukrem lub obsypać cukrem pudrem.

Smacznego