czwartek, 11 grudnia 2014

Dietetyczny pasztet z kurczaka. Odchudzamy

Lubicie jeść? Ja bardzo;) nie chodzi o obżarstwo, ale o przyjemność z pysznego jedzenia. Jeśli tylko się da zmniejszam kaloryczność potraw, aby nie mieć wyrzutów sumienia;) Dzisiejszy przepis gdyby nie był, to dodałabym masło, kajzerki i byłoby pysznie. 
Pasztet z kurczaka wg poniższego przepisu zdecydowanie odchudziłam - dodałam tylko łyżkę oleju i nie dodałam węglowodanów. Aby pasztet nie był zbyt suchy, dodałam bulionu drobiowego. 
Jeżeli nie chcecie w Święta liczyć kalorii, odchudzajcie swoje potrawy, a później zjedzcie porcję pierogów lub makowca;)

Dietetyczny pasztet z kurczaka z dodatkiem sosu chrzanowego z żurawiną

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Najlepsze śledzie z cebulą

Jeśli chcecie zrobić najlepsze śledzie z cebulą, to muszą to być śledzie z szalotką. I to nie byle jaką, bo szalotką francuską. Kupicie ją w dużych sieciach handlowych, szalotka wyhodowana w Polsce jest zbyt ostra w smaku do uzyskania idealnych śledzi. Przy krojeniu francuskich szalotek nie płaczemy, nie trzeba ich przelewać wrzątkiem, ponieważ mają delikatny smak i zapach.
Jakiś czas temu myślałam, że śledzie z czerwoną cebulą, są najlepsze jakie mi się udaje zrobić. Okazuje się, że dodatek szalotek daje jeszcze lepszy efekt smakowy. 
Śledzie z cebulą (szalotkami) są idealne, gdy śledzie są słone i cebulowe, ale smak cebuli nie zagłusza smaku ryby. 
Słoik śledzi z cebulą można przygotować już teraz i może czekać w lodówce do Świąt. 
Śledzie według tego przepisu doskonale smakują jako dodatek do schłodzonej, czystej wódki.


piątek, 5 grudnia 2014

Chleb. Domowa piekarnia. Piotr Kucharski

Mówi się, że najbardziej uniwersalnymi prezentami świątecznymi są skarpetki i książki. O ile te pierwsze są mi obojętne, to książki są najwspanialszymi prezentami. Jeśli są to książki kucharskie to jestem szczęśliwa jak dziecko, które dostało wymarzony prezent. Szczerze mówiąc, to jestem uzależniona od książek i nie mam żadnych oporów przed wydaniem na nie ostatnich pieniędzy. W ramach samodoskonalenia i panowania nad tym nałogiem wyznaczyłam sobie limit jednych zakupów miesięcznie. Zakupy przez internet pozwalają oszczędzić czas, a w moim przypadku i pieniądze, wtedy ograniczam się do 2-3 książek;) Gdy odwiedzam księgarnię, to nie mam mowy o rozsądku, ten zapach nowiutkich książek, szelest przewracanych kartek. Ręce mi drżą, dostaję oczopląsu i nie ma możliwości, żebym nie kupiła jakiejś książki. Jak na moje nieszczęście zawsze, ale to zawsze naprzeciw wejścia do sklepu wystawione są książki kucharskie i w tym miejscu mąż mnie porzuca i wiadomo, że za 40 minut wciąż tam będę stała. Przeglądam wszystkie wystawione tytuły i zastanawiam się, bez której książki nie wyjdę skąd i już!
Tym razem limit zakupów miałam wyczerpany na ten miesiąc, więc weszłam do księgarni ,,tylko pooglądać". Przejrzałam kilka nowości i najbardziej zachwyciła mnie książka o domowym wypieku chleba autorstwa Piotra Kucharskiego, mąż się ulitował i kupił.


czwartek, 4 grudnia 2014

Polenta, bezglutenowy dodatek do zup

Polentę gotuje się z kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej. Najczęściej podaje się ją pokrojoną na kawałki z gęstymi sosami mięsnymi, pomidorowymi lub grillowaną. Oprócz tego kaszkę kukurydzianą stosuje się do zagęszczania sosów, zup i jako dodatek do ciast i chlebów.
Mnie najbardziej smakuje polenta jako dodatek do zup. W takiej formie zaczęłam ją dodawać do zupy, gdy mój syn miał 6 miesięcy i objawy alergii pokarmowej. Kaszka kukurydziana jest produktem bezglutenowym więc doskonale nadaje się dla alergików. Dziecko ,,wyrosło" z alergii, a polenta weszła na stałe do naszego menu. Czasem urozmaicam jej smak dodatkiem ostrego żółtego sera albo ziół. 
Polenta pasuje do rosołu, bulionu grzybowego, zup czystych. Kosteczkami z polenty można zastąpić grzanki dodawane do zmiksowanych, kremowych zup.
Z gorącej polenty można również zrobić kluski, które formuje się za pomocą dwóch łyżek. Sposób wykonania takich kluseczek znajdziecie tutaj.



wtorek, 25 listopada 2014

Pulled pork, długo pieczona wieprzowina z domowym sosem barbecue

Pulled pork, w wolnym tłumaczeniu, to szarpana lub wyczesana wieprzowina. Nazwa pochodzi od sposobu podania mięsa, podzielonego na długie, cienkie włókna. Do przygotowania tej potrawy używa się karkówki lub łopatki wieprzowej, długo marynowanej i bardzo długo pieczonej.  Im dłużej pieczone mięso, tym bardziej soczyste i miękkie. Dobrze upieczona pulled pork, dosłownie rozpływa się w ustach. Mięso piecze się przez 6 do 12 godzin. Autorzy większości przepisów, które przeglądałam zalecają pieczenie w temperaturze 90 stopni przez 12 godzin lub 100 stopni przez 8 godzin. Takich temperatur pieczenia zdecydowanie nie polecam do pieczenia bardzo grubych kawałków mięsa, nie upieką się jak trzeba.
Ja tak cierpliwa nie jestem;) postawiłam na nieco krótszy czas - 6  godzin w temperaturze 140 stopni. Po 4 godzinach pieczenia, mięso było bardzo mocno przyrumienione, dlatego zmniejszyłam temperaturę do 120 i podlałam mięso wodą.
Sześciogodzinne oczekiwanie na obłędnie pachnącą karkówkę, było męką ;)) 
W międzyczasie przygotowałam sos barbecue (BBQ), który idealnie pasował do mięsa.
Pulled pork podaje się w kanapc(bułka, chleb) w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków lub ryżu. Niezbędnymi dodatkami są kiszone lub marynowane warzywa, sałatka Coleslaw, cebula i duża ilość sosu BBQ.

PULLED PORK SANDWICH

środa, 19 listopada 2014

Sos barbecue (sos BBQ)

Na sos barbecue nie ma jednego konkretnego przepisu. W różnych regionach świata powstają różne odmiany sosu BBQ. Sos ma konsystencję od rzadkiej do bardzo gęstej. Rzadkie i ostre odmiany sosu nadają się do marynowania mięs przeznaczonych do grillowania lub pieczenia. Gęsty sos jest doskonałym dodatkiem do hamburgerów, potraw z grilla , kanapek, makaronów.  
Bazą sosu są pomidory, a pozostałe składniki różnią się zależnie od kraju, a nawet regionu. Wersji sosu BBQ jest tyle, ilu gotujących go kucharzy. Niektórzy skrupulatnie ukrywają skład swoje wyjątkowej receptury, przekazując ja dopiero na łożu śmierci;)
Przygotowany przeze mnie sos barbecue jest słodko-kwaśny lekko pikantny, gęsty i ma cudowny aromat wędzonki;)




piątek, 14 listopada 2014

Ekspresowa zupa pieczarkowa z makaronem

Jestem fanką zup, szczególnie takich, które szybko się gotują i nie wymagają wielu przygotowań i produktów. Jeśli się postaram zupa pieczarkową gotuję w kilkanaście minut, a to całkiem dobry czas biorąc pod uwagę, że mały głodomór czeka na obiad po powrocie ze szkoły. Nie dodaję do zupy ziemniaków, bo to wydłuża czas gotowania, a ta zupa ma być ekspresowa;)
Zupę można wzbogacić, dodając marchewkę i pietruszkę. Warzywa trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do podsmażanych pieczarek. 
Jeśli zupę będą jadły dzieci, które nie chcą jeść warzyw lub pieczarek, to można ją zmiksować. Zupa będzie miała przyjemną aksamitną konsystencję i nie trzeba jej zagęszczać mąką.
Ta zupa pieczarkowa ma bardzo delikatny smak, a niewielki dodatek masła sprawia, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem drugiej porcji.



niedziela, 9 listopada 2014

Pieczona pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami

Pierś z gęsi piekłam pierwszy raz i okazała się wielkim sukcesem. Nie pamiętam kiedy jakieś danie tak pozytywnie mnie zaskoczyło. Jak już kiedyś pisałam moja rodzina umiarkowanie lubi mięso. Troszkę się obawiałam, że gęsina może nie przypaść do gustu, szczególnie dziecku. Przygotowałam nawet alternatywny obiad;) 
Piekąc piersi gęsi wzorowałam się na przepisie Karola Okrasy, którego przepisy są zawsze perfekcyjnie dopracowane. Troszkę odeszłam od pierwotnego przepisu, ale ideę pomysłu na pieczoną pierś zachowałam.
Prawie wszystkie składniki, który znalazły się na talerzu, były słodkie, lekko słodkie lub słodko-pikantne oprócz ziemniaczanych kluseczek. 
Pierś gęsi była miękka, delikatna i miała korzenno-słodkawy smak. Dodatkiem do niej były buraczki w słodko-kwaskowej glazurze, pieczona gruszka z chutneyem porzeczkowym z chilli i delikatne kluseczki ziemniaczane. Do tego zestawu pasują ziemniaczane kluski: kopytka, kluski śląskie lub gnocchi.
Dziecko popijało obiad kompotem wiśniowym, dorośli pili Bordeaux, które było składnikiem sosu.
Obiad bardzo nam smakował, syn z niecierpliwością czekał kiedy sfotografuję potrawę, żeby zjeść druga porcję;)



sobota, 8 listopada 2014

Caldo verde - kapuśniak po portugalsku

Dzisiejsza zupa składa się z kilku prostych składników, które połączone w odpowiedniej kolejności dają zaskakująco ciekawy efekt smakowy. Caldo verde - Z I E L O N A  Z U P A jest jedną z najbardziej charakterystycznych zup kuchni portugalskiej. Przygotowuje się ją z couve gallega, czyli ciemnozielonej  kapusty galicyjskiej rosnącej w Portugalii i północnej Hiszpanii (Galicja). Na polskim rynku kapusta galicyjska jest niedostępna, można jednak użyć jej zamienników - jarmużu + młodej kapusty, szpinaku + młodej kapusty lub kapusty włoskiej.
Dla pysznego efektu smakowego istotne jest zachowanie kolejności gotowania poszczególnych składników zupy. 
W pierwszej fazie gotowania przygotowuje się bazę smakową zupy. Charakter nadaje jej podsmażony czosnek, a aksamitną strukturę zmiksowane ziemniaki. Jarmuż lub szpinak są dodatkami, które mają nadać zupie charakterystyczny zielony kolor.
Kapusta jest dodawana w drugiej fazie gotowania, gdy wcześniej gotowane składniki zostaną zmiksowane.
Kapusta powinna być poszatkowana bardzo, bardzo cienko. Zupy nie gotuje się zbyt długo od momentu dodania kapusty, która powinna być al dente i oddać zupie swój smak.
Przygotowując caldo verde nie pomijajcie dodatku kiełbasy chorizo, dopełnia ona smak zupy.


wtorek, 4 listopada 2014

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora, to bardzo przyjemna alternatywa dla mięsnych mielonych. Jak na warzywne kotlety przystało są miękkie i mają delikatny smak. Wiele osób nie przepada za zapachem lub smakiem kalafiora, a w tej wersji to warzywo jest naprawdę neutralne zapachowo i nie ma smaku typowo kalafiorowego.
Te kotleciki bardzo smakują dzieciom nawet tym, które nie lubią warzyw. 
Bardzo ciekawym było dla mnie odkrycie, że nawet najbardziej nielubiane przez dzieci produkty, przybierając formę klopsików, pulpecików lub kotletów, stają sie przepysznym jedzeniem;)