środa, 31 grudnia 2014

Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem

Na przywitanie Nowego Roku przygotowałam torcik bezowy z kremem malinowym na bazie serka mascarpone. Wierzch tortu udekorowałam słodko-kwaskowymi ziarenkami granatu.




poniedziałek, 29 grudnia 2014

Potrawy na Sylwestra i Karnawał

Oto mój subiektywny wybór potraw na Sylwestra i Karnawał. Znajdziecie tu szybkie w przygotowaniu sałatki, potrawy na ciepło, zimne przystawki, zupy na wzmocnienie, śledziki i wiele innych. 
Wybrałam niewielką część potraw opisanych na moim blogu, jeśli szukacie konkretnych potraw, to siegnijcie do etykiet (zebranych pod napisem ,,Szukasz potraw według składnika, kliknij poniżej") umieszczonych w prawym, bocznym pasku bloga. 



poniedziałek, 22 grudnia 2014

Pasztet rybny

Pasztet rybny, nasz ulubiony, piekę na każde Święta. Delikatny w smaku, nie pachnie zbyt mocno rybą. Pasztet podaję z pieczywem i dodatkiem sosu chrzanowego lub cytryny. Kawałki pasztetu można zalać galaretą, powstanie pyszna przystawka a la ryba faszerowana.


Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka

Zebrałam i uporządkowałam przepisy na Wigilię i Święta, które zamieściłam na moim blogu. Znajdziecie tu tradycyjne potrawy świąteczne i inne pomysły na to co podać dzieciom, wegetarianom i potrawy do szybkiego przygotowania. Jest to ściągawka z przepisów, aby nie tracić czasu na poszukiwania.


niedziela, 21 grudnia 2014

Wigilijna kapusta z grochem

Gdy byłam dzieckiem kapusta z grochem była moją ulubioną potrawą wigilijną. Najlepsza gotowała babcia Józia i po niej już nikomu nie udało się zaczarować mnie smakiem tej potrawy. Teraz po kilkudziesięciu latach spróbowałam odtworzyć ulubiony smak z dzieciństwa. 
Kapusta z grochem jest lekko kwaśna, z wyczuwalnym smakiem grochu, gęsta i rozpływająca się w ustach.
Podaje się ją na na ciepło, posypaną majerankiem lub słodką papryką wraz z pieczywem.



sobota, 20 grudnia 2014

Śledzie marynowane w oleju lnianym

Śledzie marynowane w oleju lnianym, to pyszna przekąska pod warunkiem, że jest przygotowana ze składników wysokiej jakości. Należy użyć śledzi lekko solonych, zbyt słone ,,zagłuszą" smak oleju lnianego. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej kupić śledzie Lisnera w wiaderku, są takie jak trzeba. Ostatnio kupiłam kilka razy śledzie z beczki i były tak słone, że kilkugodzinne mocznie w wodzie nie pomogło, aby pozbawić je nadmiaru soli. 
Nawet dobre śledzie można zepsuć jeśli użyjemy oleju lnianego pośledniej jakości. Olej lniany łatwo się utlenia i z upływem czasu może gorzknieć i jełczeć. 
Od dawna używam oleju lnianego budwigowego, który jest najlepszy, najsmaczniejszy, najzdrowszy i niestety najdroższy wśród dostępnych na rynku olejów .
Jeśli nie chcecie wydawać znacznej kwoty na olej, użyjcie do marynowania śledzi oleju tłoczonego na zimno (nie wymaga przechowywania w lodówce) sprzedawanego w butelkach z ciemnego szkła.
W tym przepisie używam niewielkiej ilości cebuli i dla usunięcia jej intensywnego smaku solę ja i przelewam wodą. Cebula ma nadać śledziom jedynie posmak. Bazą smaku śledzi jest olej lniany.

Śledzie w oleju lnianym podaję jako przystawkę lub dodatek do ugotowanych, gorących ziemniaków, posypanych szczypiorkiem z dymki lub koperkiem.


środa, 17 grudnia 2014

Ryba po grecku w wersji odchudzonej

Chyba każdy zna oldschoolową rybę po grecku. Była daniem pewniakiem na przyjęciach w czasach, gdy dorastałam. Dziś to danie jest nieco zapomniane, dlatego je przypominam, ale w wersji odchudzonej. Mogą ją jeść osoby odchudzające się i pragnące nie przytyć, bo ryba jest bez panierki i zawiera mnimalną ilość tłuszczu.
Jeśli chcecie odchudzić danie, to  ryby nie smaży się lecz gotuję na parze lub w aromatycznym wywarze. 
Gotowanie ryby na parze nie przysparza większych trudności jeśli posiada się odpowiedni wkład do garnka lub parowar. Na tej technice gotowanie nie będę się skupiać, bo jest prosta i większość osób poradzi sobie z nią.
Gotowanie  (parzenie) ryby w wywarze, jest nieco trudniejsze, a raczej wymaga więcej uwagi i wyczucia od kucharza, aby nie zepsuć produktu. Najlepiej użyć świeżej ryby, mrożona jest bardziej wodnista i mięso łatwo się rozpada. Po zanużeniu ryby w wywarze należy kontrolować jej stan ugotowania, aby jej nie przegotować. Dobrze uparzone płaty mają jednolitą strukturę, są zwięzłe i lekko twarde, z łatwością można je wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.
Jeśli kupiliście rybę mrożoną, to trzeba ją rozmrozić. Nie należy wkładać zamrożonych płatów do gorącego wywaru, który ulegnie rozcieńczeniu, a ryba będzie bez smaku.
Wywar do ryby należy dobrze przyprawić, powinien mieć wyrazisty smak, który przekaże rybie. 

Rybę po grecku podaje się  na zimno i na ciepło. Może być przystawką na przyjęciu lub częścią pełnowartościowego dania obiadowego. Moja ulubiona wersja -  ryba po grecku na ciepło, podana z ryżem.




poniedziałek, 15 grudnia 2014

Sos chrzanowy z żurawiną

Sos chrzanowy z żurawiną podaje się z wędlinami, pasztetami lub pieczonymi mięsami. Dodatek żurawiny i jogurtu łagodzi smak chrzanu. Jeśli chcecie jeszcze bardziej urozmaicić smak tego sosu, namoczcie żurawinę w czerwonym wytrawnym winie. 
Ten sos chrzanowy przygotowuje się bez wysiłku w kilka chwil, a zwyczajny chrzan zyskuje nowe oblicze;)


czwartek, 11 grudnia 2014

Dietetyczny pasztet z kurczaka. Odchudzamy

Lubicie jeść? Ja bardzo;) nie chodzi o obżarstwo, ale o przyjemność z pysznego jedzenia. Jeśli tylko się da zmniejszam kaloryczność potraw, aby nie mieć wyrzutów sumienia;) Dzisiejszy przepis gdyby nie był, to dodałabym masło, kajzerki i byłoby pysznie. 
Pasztet z kurczaka wg poniższego przepisu zdecydowanie odchudziłam - dodałam tylko łyżkę oleju i nie dodałam węglowodanów. Aby pasztet nie był zbyt suchy, dodałam bulionu drobiowego. 
Jeżeli nie chcecie w Święta liczyć kalorii, odchudzajcie swoje potrawy, a później zjedzcie porcję pierogów lub makowca;)

Dietetyczny pasztet z kurczaka z dodatkiem sosu chrzanowego z żurawiną

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Najlepsze śledzie z cebulą

Jeśli chcecie zrobić najlepsze śledzie z cebulą, to muszą to być śledzie z szalotką. I to nie byle jaką, bo szalotką francuską. Kupicie ją w dużych sieciach handlowych, szalotka wyhodowana w Polsce jest zbyt ostra w smaku do uzyskania idealnych śledzi. Przy krojeniu francuskich szalotek nie płaczemy, nie trzeba ich przelewać wrzątkiem, ponieważ mają delikatny smak i zapach.
Jakiś czas temu myślałam, że śledzie z czerwoną cebulą, są najlepsze jakie mi się udaje zrobić. Okazuje się, że dodatek szalotek daje jeszcze lepszy efekt smakowy. 
Śledzie z cebulą (szalotkami) są idealne, gdy śledzie są słone i cebulowe, ale smak cebuli nie zagłusza smaku ryby. 
Słoik śledzi z cebulą można przygotować już teraz i może czekać w lodówce do Świąt. 
Śledzie według tego przepisu doskonale smakują jako dodatek do schłodzonej, czystej wódki.