piątek, 27 lutego 2015

Brukselka pieczona w bekonie

Pomysł na tą przystawkę powstał przy okazji przygotowania daktyli w bekonie nadziewanych gorgonzolą
Często piekę warzywa w piekarniku, dzięki temu nie tracą witamin i są bardziej esencjonalne w smaku. Pieczone warzywa najczęściej podaję skropione oliwą i octem balsamicznym. Jednak brukselka najlepiej smakuje w towarzystwie solonego masła, parmezanu lub bekonu. 
Do pieczenia brukselki użyłam metalowych szpadek, dzięki którym ,,kapustki" równomiernie się upiekły.
Przystawka udała  się wybornie, słodko-gorzka brukselka idealnie połączyła się ze zrumienionym bekonem.





sobota, 21 lutego 2015

Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka

Kiedyś buraki nie należały do moich ulubionych warzyw. Znałam je z dzieciństwa jako mało doprawioną paćkę, której nieodłącznie towarzyszył kotlet mielony;) 
Dopiero dzięki tej sałatce przekonałam się, że buraczki są pyszne.
Sałatka ma przyjemny i wyrazisty słodko-kwaśny smak. Jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. 
Sałatkę z buraczków najbardziej lubię w towarzystwie kaszy jęczmiennej lub ziemniaków, to zdrowe i proste jedzenie.
Na moim blogu znajdziecie przepisy na przepyszne dania z burakami, szczególnie polecam sałatkę z pieczonych buraczków.



wtorek, 17 lutego 2015

Congee z tofu, miso i glonami

Czytelnicy mojego bloga mieli okazję poznać przepis na congee, rok temu przy okazji publikacji tego wpisu
Jest to bardzo popularna w Chinach zupa ryżowa o konsystencji kleiku, przygotowana z ryżu i wody. Congee może być podstawą lekkostrawnych i pożywnych zup i potraw. Można ją ugotować z białego, brązowego lub pełnoziarnistego ryżu. Na congee doskonale nadaje się już ugotowany ryż np. taki który został z obiadu.
Do dzisiejszego przepisu użyłam pasty miso o doskonałych właściwościach prozdrowotnych, o których pisałam tutaj
Drugim wysokowartościowym składnikiem (a raczej składnikami) tej zupy są glony (wodorosty). Te niepozornie wyglądające, suszone ,,listeczki" zawierają prawie wszystkie mikroelementy, wiele witamin, są bardzo bogate w jod, żelazo (wakame mają go 4 razy więcej niż czerwone mięso), fluor i wapń (hijiki mają go 10 razy więcej niż mleko). Działają odkwaszająco, przeciwzakrzepowo, usuwają toksyny, przez moczopędne działanie wspomagają usuwanie wody z organizmu. Oprócz tego obniżają poziom cholesterolu i podnoszą odporność organizmu.
W przepisie użyłam tofu naturalnego, ale równie dobrze smakuje tofu wędzone, czosnkowe lub paprykowe.
Congee jadam z wielką przyjemnością na wczesne śniadanie, jest to posiłek bardzo sycący, lekki i dający dużo energii.


Congee po ugotowaniu
Składniki zupy przed połączeniem
Congee z tofu, miso i glonami

środa, 11 lutego 2015

Sałatka z pieczonej dyni i brukselki

Staram się ,,jeść zgodnie z porami roku", a przynajmniej używać produktów sezonowych. Zimą wybór świeżych, nieimportowanych warzyw jest dosyć ograniczony. Dlatego aby urozmaicić menu zestawiam różne warzywa i techniki przygotowania.
Upieczone warzywa mają bardziej wyrazisty smak, niż gotowane i najczęściej stają się lekko słodkie (to wynik karmelizacji cukrów). 
Jeśli chcecie przygotować wyjątkowo smakowita zupę z 2-3 dowolnych warzyw, wystarczy je krótko podpiec w piekarniku, następnie zalać niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia.
Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jest lekko słodka z nutą goryczki (z brukselki), ma chrupkie dodatki i bardzo smaczny dressing cytrynowo-miodowy.




niedziela, 8 lutego 2015

Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą

Daktyle w bekonie, to bardzo prosta w przygotowaniu przystawka. Jednak faszerowanie daktyli serem jest zajęciem dla cierpliwych;) 
Słodycz daktyli, słony smak sera i wędzony bekon, doskonale się komponują. Przystawka pasuje do piwa, można ją podawać na ciepło i na zimno.



Składniki:
  • Suszone daktyle (bez pestek)
  • Gorgonzola lub rokpol
  • Bekon wędzony, pokrojony na bardzo cienkie plastry
  • Wykałaczki

Przygotowanie:
  • Daktyle przekroić wzdłuż na połowę.
  • Za pomocą małej łyżeczki napełnić gorgonzolą połówki każdego daktyla i złożyć.
  • Nafaszerowane daktyle zawinąć w plastry bekonu (1 daktyl w 1/2 plastra bekonu) i przekłuć wykałaczkami.
  • Daktyle w bekonie piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Smacznego

sobota, 7 lutego 2015

Mrowisko z ciasta faworkowego

Mrowisko, to faworki ułożone w kształt kopczyka, przypominającego domek mrówek, połączone polewą z masła, cukru i miodu. Taki pomysł podania faworków pochodzi z Suwalszczyzny, Podlasia i Litwy. Podawano je na stoły w czasie karnawału i na dużych, wystawnych uroczystościach.
Przy okazji wakacyjnego pobytu na Suwalszczyźnie, zrobiliśmy wypad do Puńska. Ponoć tam powstają najlepsze sękacze i jak się później okazało również i mrowiska. Miałam okazję obejrzeć wytwórnię tych ciast od zaplecza i przyjrzeć się jak one powstają. Zachwycił mnie kunszt pań układających faworki w misterne kopczyki. Już wtedy wiedziałam, że kiedyś spróbuję przygotować mrowisko i również wiedziałam, że moje dzieło nie będzie tak piękne;( 
Aby choć trochę ułatwić sobie zadanie przygotowałam faworki z ciasta, które po usmażeniu nie jest tak kruche jak klasyczne faworki. Najtrudniejsze okazało się promieniste ułożenie faworków, w jednej, równej warstwie, gdybym miała jeszcze jedna rękę pewnie efekt byłby lepszy:) Pierwsza warstwa powstała w bólach i kolejne również. Starałam się bardzo, ale nie jestem zachwycona wizualną stroną mojej pracy;) 
Najważniejsze, że mrowisko jest bardzo smaczne, a domowe łasuchy były zachwycone, górą faworków na zakończenie karnawału.


wtorek, 3 lutego 2015

Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Pasta do kanapek.

Pomidorową pastę słonecznikową kupowałam w sklepie eko dla mojego dziecka, które nie jada do pieczywa mięsnych dodatków - jest kanapkowym wegetarianinem :)
Pasta jest bardzo smakowita i powstaje z kilku składników, więc nietrudnym okazało się jej przygotowanie w domowych warunkach.
Moja wersja pasty słonecznikowej jest wyraziście kwaskowa (dzięki suszonym pomidorom), dobrze przyprawiona pieprzem i papryką.
Pasta doskonale smakuje z ciemnym pieczywem oraz jako dodatek do naleśników lub makaronu. 




środa, 28 stycznia 2015

Kremowa zupa z porów z oscypkiem

Lubię gotować gęste, kremowe zupy warzywne, nie trzeba poświęcać im wiele czasu - wystarczy obrać warzywa, ugotować do miękkości i zmiksować.
Krem z porów jest bardzo smażoną, delikatną w smaku zupą. Dla wzbogacenia smaku można dodać do niej grzanki lub trochę jogurtu lub oliwy smakowej.
Tym razem dodałam do kremu z porów, oscypek przywieziony z feryjnych wojaży ;)



piątek, 16 stycznia 2015

Łazanki z kapustą

Łazanki z kapustą, to typowo domowa potrawa, w restauracyjnym menu nie występująca, ewentualnie serwują ją bary mleczne. Znają ją chyba wszyscy, ale dla porządku dodam, że łazankami nazywa się makaron jajeczny pokrojony w duże kwadraty, prostokąty lub romby (kształt nie ma znaczenia:)

Jeśli ugotujemy dobrej jakości kapustę z grzybami lub pieczarkami, dodamy domowy makaron, solidnie przyprawimy, to powstanie pyszne, proste i bardzo sycące danie. 

Można kupić gotowy makaron łazanki, ale ten domowy jest o wiele lepszy i wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonny. Domowy makaron nie musi być przygotowany bezpośrednio przed zmieszaniem z kapustą. Zdarza się, że przygotowuję podwójna porcję ciasta, kroję je na łazanki, suszę na ściereczce (do całkowitego wyschnięcia), przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Łazanki podaje się z kapustą kiszoną, słodką kapustą lub tak jak lubię z mieszaną kapustą kwaśną i słodką. Suszone grzyby nie są nieodzownym składnikiem, często zastępuję je pieczarkami lub w ogóle nie dodaję grzybów.

Z moich obserwacji wynika, że dzieciaki nielubiące bigosu, ochoczo zajadają łazanki z kapustą i grzybami. Chyba nie zrozumiem tej dziecięcej logiki;)



piątek, 2 stycznia 2015

Burrito z wołowiną, fasolą i papryką

Burrito, to pszenne placki wypełnione mięsnym farszem przyprawionym aromatycznymi i pikantnymi dodatkami. Moja wersja burrito nie jest zbyt pikantna, ponieważ będzie je jeść również dziecko (ale już wprawione w jedzeniu lekko pikantnych potraw). Farsz powstał z chudego mięsa wołowego z dodatkiem fasoli, papryki, kukurydzy i sosu pomidorowego, jest przepyszny i bardzo sycący.
Burrito podaje się z dodatkami łagodnymi (śmietana, sałata, pomidory, zioła) lub pikantnymi papryczkami, tabasco, sosem bbq. Moi ulubionym dodatkiem jest papryczka jalapeno, która po nagryzieniu sprawia, że łzy cisną się do oczu.
Tortille podgrzewa się, wypełnia ciepłym farszem i dodatkami, a następnie jeszcze podgrzewa - to danie podaje się na ciepło.