piątek, 22 kwietnia 2016

Cebularz

W ramach kwietniowych Regionalnych Smaków piekłam Cebularz, jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim.


środa, 20 kwietnia 2016

Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy, rzodkiewki, groszku i marchewki

Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy i warzyw jest lekka i pożywna. Wystarczy przygotować więcej sałatki, podzielić na porcje, przełożyć do słoika i obiad do pracy gotowy. W ten sposób oszczędzam czas i nie muszę gotować codziennie. 
Do tzw. sałatek słoikowych, robionych na kilka dni i przechowywanych w lodówce, najlepiej wybierać produkty, które dobrze zachowają smak, wygląd i konsystencję. 
Robiąc sałatkę, która ma być jednym, pełnym posiłkiem wybieram: zdrowe węglowodany (dowolną kaszę), porcję białka (chude mięso lub strączkowe) i warzywa. Do przygotowania tej sałatki użyłam warzyw, które oprócz tego, że są smaczne, to ożywiają  ją kolorystycznie. 
Co upakować do słoika, aby się zdrowo najeść? napisałam tutaj.


czwartek, 14 kwietnia 2016

Regionalne Smaki - KWIECIEŃ. ZAPROSZENIE

Kuchnia Regionalnych Smaków w kwietniu gościć, będzie na Lubelszczyźnie. Upieczemy jeden z najsławniejszych przysmaków tego regionu, placek z cebulą, czyli Cebularz.
Został on wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych woj. lubelskiego, a historię jego wypieku opisano tutaj.

Przepis na blogach będziemy publikować 22  kwietnia 2016 r. (piątek) o godz. 20:00.
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Cebularz.

Zapraszam do wspólnego gotowania.


poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Chleb ziołowy z płatkami owsianymi. Łatwy chleb pszenny.

Chleb ziołowy z płatkami owsianymi, przygotowuje się szybko i łatwo. Z tym wypiekiem poradzą sobie nawet osoby, które nigdy nie piekły chleba. 
Chleb jest bardzo mocno pachnie ziołami i ma chrupiącą skórkę. Do mojego chleba dodałam dużo ziół, można część z nich pominąć lub dodać inne ulubione. Następnym razem dodam łyżeczkę suszonego czosnku. Przygotowałam chleb z połowy porcji, ponieważ pieczywo pszenne na drożdżach dosyć szybko traci świeżość. 
Chleb piekłam razem z innymi blogerami w Kwietniowej Piekarni Amber.


piątek, 1 kwietnia 2016

Sałatka z quinoa, łososiem i pastą awokado.

Z każdej nadmiarowo ugotowanej porcji kaszy przygotowuję sałatkę. Do kaszy dodaję pieczone albo gotowane mięso lub jak w tym przepisie rybę. 
Dorzucam trochę chrupiących warzyw, prażone ziarenka i sałatka gotowa.
W tym przepisie znajdziecie pomysł na bardzo smakowitą pastę z awokado. Jeśli dodacie do niej więcej jogurtu lub trochę wody powstanie rzadszy sos do polania sałatki. 
Pasta z awokado może być wykorzystana jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki.


poniedziałek, 21 marca 2016

Dietetyczny pasztet z indyka.

Dzisiejszy przepis, to druga wersja dietetycznego pasztetu drobiowego na moim blogu (klik: pasztet z kurczaka). Ten przepis będzie odpowiedni dla osób na diecie niskotłuszczowej i bezglutenowej. 
Pasztet jest bardzo smaczny, aromatyczny, dobrze przyprawiony. Dodatek kaszy jaglanej sprawił, że pasztet jest miękki i wilgotny. 
Można pominąć zawijanie pasztetu w szynkę dojrzewającą, gdy jest do wypiek codzienny. Na święta polecam jednak, bardziej elegancką wersję z szynką.


środa, 9 marca 2016

Larb (laab, lap, laap, larp). Sałatka z mieloną wieprzowiną. Odchudzamy.

Larb, to sałatka choć patrząc na zdjęcia możecie mieć wątpliwość, czy to nie żart. Jej wygląd zdecydowanie różni się od tego co jadamy na co dzień. 
Larb pochodzi z Tajlandii i Laosu, jest pikantną i bardzo aromatyczną sałatką. Podstawą tej potrawy jest dowolny gatunek mięsa mielonego lub siekanego. Bardzo istotne są wyraziste dodatki warzywne (cebula, chili) i zioła (kolendra, bazylia tajska, mięta). 
Larb bardzo mi smakował, mięso było chrupiące, pikantne, kwaśne i słone jednocześnie. Do tego szalotka i aromatyczna kolendra, całość to prawdziwa eksplozja smaków. Znajdziecie tu jeszcze jeden zaskakujący smak, mianowicie prażony i utarty ryż nadaje potrawie lekko popcornowy posmak. 
Sałatkę podaje się na liściach sałaty, kapusty lub z ryżem. Wybrałam wersje z liśćmi sałaty, które zwija się i zjada wraz z mięsem.
Serwowana jest na ciepło lub zimno, w obu wersjach jest dobra, choć na zimno wydaje się mniej pikantna.


poniedziałek, 29 lutego 2016

Pyry z gzikiem

W lutym Regionalne Smaki goszczą na ziemi wielkopolskiej, przygotowujemy przysmak bardzo charakterystyczny dla tego regionu.
Pyry z gzikiem, to gwarowa nazwa ziemniaków podawanych z pastą twarogową. Podstawą tej potrawy są ziemniaki ugotowane lub upieczone. Ważne, aby nie obierać ich ze skórki, wtedy zachowują swoje walory smakowe.
Gzik powstaje z twarogu wymieszanego ze śmietaną (lub jogurtem, mlekiem, kefirem). Przyprawia się go solą, pieprzem i obowiązkowo trzeba dodać cebulkę lub szczypiorek.
Innymi dodatkami mogą być: rzodkiewka, ogórek, papryka, czosnek, świeże zioła.
Gzik doskonale nadaje się do posmarowania pieczywa. Kanapki z taką pastą twarogową jadałam w dzieciństwie. Tata ucierał twaróg ze śmietaną, dodawał rzodkiewkę, szczypiorek i pewnie nie wiedział, że ta pasta, wdzięcznie gzikiem jest nazywana. 


piątek, 26 lutego 2016

Chleb gryczany, bez mąki i drożdży.

Chleb gryczany jest niebywale łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piecze się go bez dodatku mąki, drożdży czy zakwasu. Chleb ten mogą jeść osoby uczulone na gluten.
Zastanawiacie się, czy chleb ma bardzo gryczany smak i aromat? Nie, ten specyficzny smak nie jest tak intensywny, ponieważ do pieczenia używa się kaszy niepalonej. Chleb jest dosyć wilgotny, więc w ciepłe dni, przechowywałam go w lodówce.
Za pomysł na ten chleb dziękuję Iwonie, autorce bloga  Smakoterapia.






czwartek, 18 lutego 2016

Regionalne Smaki. LUTY. Zaproszenie

W lutym w kuchni Regionalnych Smaków będzie skromnie, postnie i smacznie. Jako temat wspólnego gotowania wybrałam Pyry z Gzikiem, potrawę kuchni wielkopolskiej.

W piątki lub w czasie Postu, gdy całej Polsce na bezmięsny obiad podaje się ryby, Wielkopolanie zajadają pyry z gzikiem.
Gzik wielkopolski został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, więcej informacji o nim znajdziecie tutaj.

Potrawę gotujecie w wybranym przez Was terminie. Przepis będziemy publikować 29  lutego 2016 r. (poniedziałek) o godz. 20:00.
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Pyry z gzikiem.

Zapraszam do wspólnego gotowania.